Υγειονομικές Υπηρεσίες

Καθαριότητα Ιδιωτικών Χώρων
Καθαριότητα Δημοσίων Χώρων
Περισυλλογή Σκυβάλων
Διατήρηση Σκύλων
Καταπολέμηση Κουνουπιών, Κατσαρίδων, Ποντικών
Αδέσποτοι Σκύλοι

Ενδεικτικές Πληροφορίες

Ο Δήμος Λάρνακας αναγνωρίζοντας τη σημασία του θεσμού της Γαλάζιας Σημαίας της Ευρώπης για τις παραλίες, συμμετέχει από την εισαγωγή του προγράμματος στην Κύπρο (1997) με δύο βραβευμένες ακτές: στις Φοινικούδες και στην περιοχή Μακένζυ όπου δημιουργήθηκαν σύγχρονες υγειονομικές εγκαταστάσεις, λειτουργούν ναυαγοσωστικοί σταθμοί, υπάρχει επαρκής σηματοδότηση των ακτών, ελέγχεται η ποιότητα του θαλάσσιου νερού και γενικά τηρούνται όλα τα κριτήρια του προγράμματος.

Ο Δήμος Λάρνακας ενθαρρύνει και υποστηρίζει και επιχορηγεί περιβαλλοντικές δραστηριότητες οργανωμένων συνόλων και ιδιαίτερα των οικολογικών σχολείων.

Κάθε χρόνο απομακρύνονται από τις παραλίες περίπου 2200  φορτία φύκια.

Στην πόλη της Λάρνακας η αποκομιδή των σκυβάλων εφαρμόζεται 3 φορές εβδομαδιαίως και στις ευαίσθητες περιοχές καθημερινώς.

Κάθε χρόνο καθορίζονται από το Δήμο Λάρνακας περίπου 1600 δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι και οικόπεδα από όπου απομακρύνονται γύρω στα 2000 φορτία (άγρια βλάστηση, άχρηστα αντικείμενα και άλλες ακαθαρσίες).

Από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (1996) ο Δήμος Λάρνακας έχει επιτύχει την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού εγκαταλειμμένων οχημάτων, αμαξωμάτων και άλλων αντικειμένων από δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Κάποια από αυτά απομακρύνθηκαν από εργολάβους οι οποίοι ορίστηκαν από το Δήμο Λάρνακας ενώ κάποια άλλα εκποιήθηκαν και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Από το 1997 ο Δήμος Λάρνακας περισυνέλεξε πέραν των 600 αδέσποτων σκύλων.

Επιθεωρήσεις για το 2017.

Σε 604 υποστατικά τροφίμων που εμπίπτουν στα όρια του Δήμου Λάρνακας πραγματοποιήθηκαν 852 επιθεωρήσεις κατά την περίοδο 2/1/2017-31/12/2017.

  • Σε 447 περιπτώσεις προειδοποιητικές επιστολές για συμμόρφωση προς τις οποίες οι επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί πλήρως.

Από το εθνικό πρόγραμμα δειγματοληψιών ελέγχου τροφίμων λήφθηκαν 71 δείγματα τροφίμων ως ακολούθως:

  • 53 Δείγματα μικροβιολογικού ελέγχου τροφίμων.
  •  6 Δείγματα ελέγχου για περιβαλλοντική κ.α επιβάρυνση τροφίμων και φυσικών τοξινών.
  • 12 Δείγματα ελέγχου φυσικών μεταλλικών και εμφιαλωμένων νερών.

Σε τέσσερις περιπτώσεις ακατάλληλων τροφίμων έχουν υποβληθεί πρόστιμα και οι κατηγορούμενοι συμμορφώθηκαν άμεσα. 

Σε τέσσερις περιπτώσεις υποβαθμισμένων τροφίμων έχουν σταλεί προειδοποιητικές επιστολές.

Από το πρόγραμμα ελέγχου κολυμβητικών δεξαμενών λήφθηκαν 119 δείγματα εκ των οποίων 7 δείγματα ήταν εκτός των προδιαγραφών. Μετά από ενημέρωση των υπευθύνων διαχείρισης των εν λόγω κολυμβητικών δεξαμενών, έγινε χλωρίωση, δειγματοληψία και έτσι αποκαταστάθηκε πλήρως η ποιότητα του νερού.

Από το εθνικό πρόγραμμα δειγματοληψιών ελέγχου ποσίμου νερού του δικτύου υδατοπρομήθειας, στα όρια του Δήμου Λάρνακας, πάρθηκαν 35 δείγματα νερού τα οποία όλα συνάδουν με τη Νομοθεσία Περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης.