Κοινωνική Αλληλεγγύη

Το  Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λάρνακας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2012 και στεγάζεται στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια με κύριο στόχο την προσφορά έμπρακτης βοήθειας και συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες στη Λάρνακα, καθώς η σοβαρότατη της οικονομική κρίση και οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχει διέλθει ο τόπος μας, έχουν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία. Παράλληλα, πολλές οικογένειες δοκιμάζονται σκληρά και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. Σήμερα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λάρνακας στηρίζει εβδομαδιαίως 450 οικογένειες και οι αιτήσεις για στήριξη και βοήθεια, έχουν ξεπεράσει τις 2,000.

Βασικός σκοπός της προσπάθειας αυτής, είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών των ανθρώπων με την παροχή προϊόντων - διανομή τροφίμων, είδη πρώτης ανάγκης- και υπηρεσιών (υποστηρικτική βοήθεια), σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθή άτομα και οικογένειες.

Για να γίνει εφικτή η προσπάθεια αυτή, τοποθετήθηκαν ειδικά κουτιά συλλογής τροφίμων και άλλων ειδών σε όλες τις υπεραγορές, όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να αφήσει μέσα την ποσότητα που θέλει. Έτσι, οι συνδημότες μας, ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα και πέραν της τοποθέτησης προμηθειών στα ειδικά κουτιά, συμβάλλουν περαιτέρω, αφού καθημερινά, προσφέρουν χρήματα για στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Επίσης, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, τόσο από το Δήμο Λάρνακας όσο και από πρωτοβουλίες διαφόρων Ομάδων και Οργανωμένων Συνόλων, από τις οποίες τα έσοδα των οποίων δίνονται στο ταμείο του Παντοπωλείου για αγορά τροφίμων. Παράλληλα, η προσπάθεια ενισχύεται με δωρεές και χορηγίες επιχειρήσεων, συλλόγων και ιδιωτών, επωνύμων και ανωνύμων συνδημοτών μας με προσφορά ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και με τις οικονομικές τους συνεισφορές.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας στηρίζεται κυρίως στη βοήθεια των εθελοντών, ο οποίοι την προσφέρουν ακούραστα και καθημερινά, με όλες τους τις δυνάμεις. Η διαλογή, ο διαχωρισμός και η διανομή γίνονται από εθελοντές. Έτσι σ’ αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποιημένοι πολίτες συνεισφέρουν, με στόχο να υπηρετήσουν μια κοινωνία αγάπης και αλληλεγγύης.

Για περαιτέρω στήριξη, αλλά και μέρος μιας προσπάθειας για να φέρει το εορταστικό κλίμα σε όλους τους συνδημότες μας και ειδικότερα των δυστροπούντων οικογενειών, το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τη συνεισφορά και πάλι των συνδημοτών μας πραγματοποίησε, πέραν της καθιερωμένης,  ειδική διανομή «Πακέτων Αγάπης», την Παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, για τις μέρες του Πάσχα, διανεμήθηκε «Πασχαλινό Πακέτο Αγάπης».

Επίκεντρο των προσπαθειών για στήριξη των δυσπραγούντων συμπολιτών μας, αποτέλεσε η μεγάλη Συναυλία Αγάπης, «Μαζί για τη Λάρνακα και το συνάνθρωπο!». Η Συναυλία αυτή πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2013, σε συνεργασία όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της Λάρνακας και της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου. Σε αυτή συμμετείχαν 42 καλλιτέχνες, 30,000 κόσμος, 700 εθελοντές, 14 σημεία συλλογής τροφίμων και μαζεύτηκαν περίπου 135 τόνοι τροφίμων. Αυτοί είναι οι αριθμοί που έγιναν έκφραση αγάπης και προσφοράς στο συνάνθρωπο. 

Στις 18 Ιουλίου 2013, σε συνεργασία με του Ιατρικού Συλλόγους Λάρνακας «Απολλώνιος» και Αμμοχώστου «Γαληνός», ανακοινώνουν την έναρξη της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Λάρνακας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Λάρνακας προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε  δυσπραγούντες συνανθρώπους μας που ανήκουν στις  πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες πληθυσμού, δηλαδή σε όσους έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η απόφαση που λήφθηκε με τους ιατρούς εθελοντές, είναι  να προσφέρεται στην αρχή πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα από γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους και στη συνέχεια θα κρίνεται κατά πόσο  θα προστεθούν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα φυσικά  με τις ανάγκες.

Η δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Λάρνακας, εντάσσεται στο ευρύ πλαίσιο του πυλώνα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Λάρνακας για την έμπρακτη στήριξη των δημοτών για ανθρωπιστική προσφορά, συμπαράσταση και κοινωνική αλληλεγγύη.

Η προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο μας γίνεται «αλυσίδα αγάπης» για την κάλυψη των αναγκών και την ανακούφιση των πολυτέκνων, άπορων, άνεργων οικογενειών και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη την αγάπη όλων μας. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι η κινητήριος δύναμή μας και κύριο μέλημά μας η κάλυψη των πρώτων αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Εμείς ως Δήμος  Λάρνακας στηριζόμαστε στον εθελοντισμό και στην προσφορά όλων μας, όλων σας. Με την αγάπη και την προσφορά όλων ενισχύεται το φιλανθρωπικό έργο μας το οποίο μετουσιώνεται σε  πράξη αλληλεγγύης και στήριξη του συνανθρώπους μας.

Μέλαθρον
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Σπίτι του Εθελοντή
Εθελοντισμός
Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης