Πολιτιστικές Δραστηριότητες
Θεσμοθετημένες δραστηριότητες / εκδηλώσεις:
Το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λάρνακας εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1992. Ασχολείται αποκλειστικά με κυπριακά εκθέματα και περιλαμβάνει σχεδόν στο σύνολο τους όλα τα πουλιά, θηλαστικά και ερπετά που ζουν στον τόπο μας. Μοναδική ανά το παγκόσμιο είναι η συλλογή κυπριακών εντόμων (πέραν από 6000 έντομα). Παρουσιάζεται επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό η χλωρίδα της Κύπρου και το θαλάσσιο περιβάλλον καθώς επίσης και η γεωλογία περιλαμβάνοντας και απολιθώματα ηλικίας πολλών εκατομμυρίων χρόνων.
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1992. Η δημιουργία του τοποθέτησε τα μουσικά πράγματα της πόλης πάνω σε καινούρια και πιο ουσιαστική βάση, δίνοντας έτσι περαιτέρω ώθηση στον τομέα της μουσικής, όπου η πόλη του Ζήνωνα έχει μακρά παράδοση. Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας αποτελεί φυτώριο για τη Δημοτική Φιλαρμονική αλλά και για άλλες τοπικές ορχήστρες και προσφέρει στα νέα παιδιά της Λάρνακας την ευκαιρία για σωστή και ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευσή. Ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πολλοί από τους μαθητές μας σπουδάζουν με επιτυχία στο εξωτερικό και άλλοι εργάζονται στον τόπο μας. Το Ωδείο μας πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί αφού ειδικεύεται στον τομέα της διδασκαλίας των πνευστών οργάνων, ο οποίος είναι ανύπαρκτός στην Κύπρο. Φυσικά διδάσκονται πιάνο καθώς και θεωρητικά μαθήματα.
Το σημαντικότερο ίσως έργο Πολιτιστικής υποδομής που έγινε ποτέ στην πόλη μας. Το Πολιτιστικό Κέντρο, που στεγάζεται στις αναπαλαιωμένες αποθήκες του τελωνείου που κτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, περιλαμβάνει τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας και το Μουσείο Παλαιοντολογίας. Τα εγκαίνια έγιναν το 1995 από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο. Η λειτουργία του Κέντρου ανέβασε οπωσδήποτε κατακόρυφά την ποιότητα της πολιτιστικής ζωής στη Λάρνακα και άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της τέχνης που είναι ήδη αισθητοί στην πόλη μας. Η Δημοτική Πινακοθήκη θεωρείται ο καλύτερος χώρος τέχνης στην Κύπρο και μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε έκθεση. Το Μουσείο Παλαιοντολογίας είναι από τα μοναδικά στο είδος του.
Στις 9 Ιουλίου 1990 εγκαινιάστηκε το Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας. Η δαπάνη για την ανέγερση του θεάτρου ήταν μια γενναιόδωρη προσφορά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη. Ένα θερινό Δημοτικό αμφιθέατρο στην πόλη μας, το οποίο φιλοξενεί τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, με αμφιθεατρικό σχήμα, το οποίο είναι αρμονικά ενταγμένο στο χώρο του μεγάλου πάρκου της Αλυκής Λάρνακας, τοποθετημένο στις παρυφές ενός από τα υψώματα του.
Ο χώρος της εσωτερικής αυλής του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης, δεν μπορεί παρά να είναι ο ιδανικότερος για την προβολή διαφόρων θερινών παραστάσεων. Ο ειδυλλιακά πανέμορφος κήπος του Κάστρου προσφέρεται ως ο καταλληλότερος ίσως χώρος για αυτές τις εκδηλώσεις και μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε δημιουργό ή / και θεατή.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1996 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής. Η απουσία του Θεάτρου ήταν μέχρι το 1996 ο σοβαρότερος ανασταλτικός παράγοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Η δημιουργία του συμπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα έργα υποδομής κάνοντας έτσι τη Λάρνακα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο.
Με τη δημιουργία του παραλιακού μετώπου λήφθηκε πρόνοια για την κατασκευή μόνιμης εξέδρας με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η κατασκευή αυτή αποδείχτηκε σημαντική αφού οι εκδηλώσεις που γίνονται συχνά στο χώρο αυτό, δίνουν ζωή και μια άλλη, κοσμοπολίτικη όψη στη Λάρνακα βοηθώντας και εμπλουτίζοντας με τον τρόπο τους το τουριστικό προϊόν της πόλης.
Εντατικοποιήθηκε και εμπλουτίστηκε σε τέτοιο βαθμό το Ιστορικό Αρχείο Λάρνακας που να αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο πλούσια αρχεία στον τόπο μας. Με την αναπαλαίωση του κτιρίου, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του τελωνείου Λάρνακας και τα οποία εφάπτονται του Πολιτιστικού Κέντρου στην Πλατεία Ευρώπης, το Αρχείο μεταφέρθηκε εκεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μελετητές, ερευνητές κ.ά. Στο ισόγειο εκτίθενται τα υλικά που έχουν μουσειακό χαρακτήρα και στον πρώτο όροφο στεγάζεται το Πολιτιστικό Τμήμα καθώς επίσης φιλοξενείται το αρχείο το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γκραβούρες, παλιούς χάρτες βιβλία, εφημερίδες, έγγραφα κλπ.
Στο Κοινοτικό Κέντρο στεγάζεται η Δημοτική Φιλαρμονική και Χορωδία του Δήμου Λάρνακας καθώς επίσης και το Δημοτικό Ωδείο. Στα πλαίσια λειτουργίας των πιο πάνω υποχρέωση της υπηρεσίας είναι να προγραμματίζει, να εμπλουτίζει και να διοργανώνει συναυλίες των μουσικών σχημάτων στην πόλη μας αλλά και σε άλλες πόλεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στο ίδιο χώρο διατηρούμε αποθηκευτικούς χώρους όπου φυλάγεται υλικό του Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας.
Τα πιο πάνω αφορούν τις βασικές εκδηλώσεις του Δήμου που όπως αναφέραμε είναι αυτές που έχουν πια καθιερωθεί και δημιουργούν με τον τρόπο αυτό μια μόνιμη πολιτιστική ζωή στην πόλη. Αποτελούν όμως όπως τονίσαμε στην αρχή αυτού του σημειώματος, μόνο ένα μέρος των αρμοδιοτήτων της πολιτιστικής Υπηρεσία του Δήμου. Μέσα στις άλλες σημαντικές δραστηριότητες της συμπεριλαμβάνονται η διαχείριση και λειτουργία όλων των χώρων πολιτιστικής υποδομής της πόλης που εν συντομία θα παρουσιάσουμε πιο κάτω:
Σημαντικότατη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Δήμου της Λάρνακας να διοργανώνει ένα ολόκληρο Δεκαπενθήμερο με ομάδες, σχήματα, καλλιτέχνες που ασχολούνται με θέματα τέχνης όχι από επαγγελματικής πλευράς αλλά από αγάπη προς αυτά. Αυτοί που συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά αυτά ερασιτεχνικά σχήματα είναι άνθρωποι της καθημερινότητας, παιδιά, γυναίκες οικοκυρές, μαθητές, συνταξιούχοι, άνδρες που βρίσκουν δημιουργικό διέξοδο στον ελεύθερο τους χρόνο στο τραγούδι, το χορό, τη μουσική κλπ. Δίκαια όλοι αυτοί έχουν χαρακτηριστεί «εραστές της τέχνης» δηλαδή ερασιτέχνες. Η Λάρνακα έχει μια μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ο Δήμος της πόλης, επιθυμώντας να προβάλει αλλά και να στηρίξει όσο του είναι δυνατό τα σχήματα αυτά αποφάσισε όπως θέσει πάνω σε πιο οργανωμένη βάση τη διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων όπου όλοι αυτοί οι εραστές της τέχνης θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες και ικανότητες.
Το θεσμό του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου εισάξαμε από το 1999 σε συνεργασία με την Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι διαλέξεις γίνονται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι ανοικτές για το κοινό. Σε όσους τις παρακολουθούν, στο τέλος κάθε περιόδου απονέμεται δίπλωμα.
Η παρατήρηση του Δήμου ότι οι εκδηλώσεις ποιότητας αλλά και τα μεγάλα θεάματα διοργανώνονταν περισσότερο την καλοκαιρινή περίοδο στην Λάρνακα λόγω της έλλειψης μεγάλης θεατρικής στέγης που να μπορεί να τα φιλοξενήσει και να τους δώσει τη δυνατότητα της οικονομικής ισορροπίας, προώθησε την απόφαση για τη δημιουργία του πιο πάνω θεσμού. Με μια σειρά μεγάλων εκδηλώσεων που να καλύπτουν το κυρίως φάσμα όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο έδωσε τέλος στην αδυναμία που παρουσιαζόταν, και ταυτόχρονα την ευκαιρία στον ντόπιο πληθυσμό αλλά και στους ξένους επισκέπτες του τόπου μας να τις απολαμβάνουν.
Τη χρονιά 2000 άρχισε την επαναλειτουργία της η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας. Θα πρέπει να πούμε ότι παλιά είχαν γίνει προσπάθειες για τη λειτουργία Λέσχης Κινηματογράφου αλλά αυτές δεν πέτυχαν. Όταν την προσπάθεια αυτή ανέλαβε ο Δήμος σε συνεργασία με την Πολιτιστική Κίνηση «Αναζήτηση» έγινε γεγονός. Σήμερα βρισκόμαστε στην έβδομη περίοδο προβολών και η επιτυχία που σημειώνουν είναι ενθαρρυντική για την περαιτέρω συνέχιση του θεσμού.
Μουσική, χορός, θέατρο, εκθέσεις, παιγνίδια για παιδιά, Άγιοι Βασίληδες και πολλά άλλα συνθέτουν το σκηνικό των γιορτινών ημερών του Δεκεμβρίου στη Λάρνακα. Πολύμορφες εκδηλώσεις γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας όπως Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραγωγές, και συναυλίες. Επίσης εκδηλώσεις γίνονται στο Εμπορικό Κέντρο της Λάρνακας, στην Πλατεία Δημητρίου, στην πλατεία του Εμπορικού Κέντρου Δημητρίου και στο παραλιακό μέτωπο, όπου λαμβάνουν μέρος συγκροτήματα από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων κλείνει κάθε χρόνο με τη μεγάλη Συναυλία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς η οποία περιλαμβάνει και μεγάλο σώου ρίψης πυροτεχνημάτων.
Έχοντας ως χώρο δράσης εκδρομικό χώρο του Τεκκέ διοργανώνεται κάθε χρόνο η Καρναβαλίστικη Φιέστα του Δήμου. Η προσπάθεια που έγινε από τον Δήμο ήταν να ξεφύγουμε από την «εισαγόμενη» κουλτούρα του Καρναβαλιού και να προσδώσουμε έμφαση στο Ελληνικό στοιχείο. Στον πιο πάνω αναφερθέντα χώρο ο Δήμος προσφέρει στους πολίτες τα παραδοσιακά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, και παράλληλα διοργανώνονται από τον Δήμο τα Κυπριακά παραδοσιακά παιγνίδια της Ημέρας.
Τον Απρίλιο διοργανώνεται μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης, αλλά και ίσως και ολόκληρης της Κύπρου. Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ξεκίνησε το 1988 ως μια «Βραδιά Ταλαντούχων Σπουδαστών», στη συνέχεια έγινε «Εβδομάδα Κλασικής Μουσικής» και έπειτα «Δεκαπενθήμερο Κλασικής Μουσικής». Η επιτυχία του ήταν τέτοια που μετεξελίχθηκε σήμερα σε ένα πραγματικό Φεστιβάλ του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας, γεγονός που φαίνεται από τις πολλές αλλά και σημαντικές αιτήσεις για συμμετοχή απ’ όλο τον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι είναι το μοναδικό Φεστιβάλ αυτού του είδους στην Κύπρο.
Τις μέρες των εορτών του Πάσχα ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, εγκαινίασε από το 1997 μια σειρά προγραμμάτων με την ονομασία «Βυζαντινές Ημέρες». Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν γίνει πια θεσμός και περιλαμβάνουν εκθέσεις και συναυλίες με Βυζαντινές Χορωδίες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Κατάλοιπο και συνέχεια πανάρχαιων ελληνικών εκδηλώσεων στον τόπο μας αποτελεί η Γιορτή του Κατακλυσμού που με κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάζει κάθε χρόνο η πόλη του Ζήνωνα, η Λάρνακα. Πολλές και σημαντικές οι αλλαγές που επήλθαν με την πάροδο των αιώνων στη μεγάλη αυτή γιορτή, όμως μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να πούμε ότι ο χρόνος δεν άγγιξε την καρδιά του Κατακλυσμού, η οποία είναι η λαϊκή μας παράδοση.
Διατηρώντας σαν κόρη οφθαλμού τις εκδηλώσεις και τους διαγωνισμούς, που κάποιους απ’ αυτούς μπορούμε να εντοπίσουμε την ύπαρξη στην ομηρική αρχαιότητα, όπως για παράδειγμα τους διαγωνισμούς ποίησης - κυπριακών ποιημάτων και τσιαττισμάτων, καθώς και άλλους, βρίσκουμε στη Βυζαντινή παράδοση, για να αναφέρουμε μόνο τον μπάλο το γνωστό μανέ, αλλά και στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας της υπαίθρου π.χ. αυλό. Ο Δήμος Λάρνακας, ο διοργανωτής της Γιορτής, παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα εξαήμερο με πλούσια παραδοσιακά προγράμματα, το οποίο επενδύει με αθλητικά γεγονότα όπως ιστιοπλοϊκούς και κολυμβητικούς αγώνες, Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μπητς-Βόλλεϋ, συναυλίες με ντόπιους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες, χορευτικά, κυπριακά σκετς, θεατρικές παραστάσεις, παιδικά προγράμματα, πυροτεχνήματα, σατιρικά νούμερα και πολλά άλλα. Τα 3.000 και πλέον άτομα που λαμβάνουν μέρος στα διάφορα προγράμματα αλλά και οι 300.000 περίπου επισκέπτες βοηθούν κάποιον να αντιληφθεί το μέγεθος της Γιορτής του Κατακλυσμού στη Λάρνακα.
Η Λάρνακα ως ένας τουριστικός προορισμός αλλά και ως μια πόλη που θέλει να πρωτοπορεί στα πολιτιστικά και με την ύπαρξη εδώ του μεγαλύτερου και καλύτερα οργανωμένου αμφιθεάτρου (Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας) στην Κύπρο, αποτέλεσε τον ιδανικό τόπο για τη διοργάνωση αυτού του είδους θεάματος. Έτσι από το 2002 καθιερώθηκε με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ο θεσμός αυτός. Κάθε χρόνο πριν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Λάρνακας δίνονται παραστάσεις από τα «Γνωστά Μιούζικαλ του Κόσμου» που μέχρι σήμερα μας έρχονται κατευθείαν από το West End του Λονδίνου.
Αυτό που μπορούμε να πούμε χωρίς καμιά αμφισβήτηση είναι ότι το Φεστιβάλ Λάρνακας έχει καθιερωθεί και στέκει πια πάνω σε γερές βάσεις. Το επίπεδο των εκδηλώσεων χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει σταθερά και με αλματώδη βήματα. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το θεσμό αυτό, γεγονός που μαρτυρούν οι πληρότητες των θεάτρων. Στο Φεστιβάλ Λάρνακας έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς μεγάλα και σημαντικά ονόματα, συγκροτήματα απ’ όλο τον κόσμο.
Περαιτέρω το πολιτιστικό τμήμα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των χώρων πολιτιστικής υποδομής της πόλης που εν συντομία αναφέρονται πιο κάτω:
Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λάρνακας εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1992. Ασχολείται αποκλειστικά με κυπριακά εκθέματα και περιλαμβάνει σχεδόν στο σύνολο τους όλα τα πουλιά, θηλαστικά και ερπετά που ζουν στον τόπο μας. Μοναδική ανά το παγκόσμιο είναι η συλλογή κυπριακών εντόμων (πέραν από 6000 έντομα). Παρουσιάζεται επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό η χλωρίδα της Κύπρου και το θαλάσσιο περιβάλλον καθώς επίσης και η γεωλογία περιλαμβάνοντας και απολιθώματα ηλικίας πολλών εκατομμυρίων χρόνων.
Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1992. Η δημιουργία του τοποθέτησε τα μουσικά πράγματα της πόλης πάνω σε καινούρια και πιο ουσιαστική βάση, δίνοντας έτσι περαιτέρω ώθηση στον τομέα της μουσικής, όπου η πόλη του Ζήνωνα έχει μακρά παράδοση. Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας αποτελεί φυτώριο για τη Δημοτική Φιλαρμονική αλλά και για άλλες τοπικές ορχήστρες και προσφέρει στα νέα παιδιά της Λάρνακας την ευκαιρία για σωστή και ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευσή. Ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πολλοί από τους μαθητές μας σπουδάζουν με επιτυχία στο εξωτερικό και άλλοι εργάζονται στον τόπο μας. Το Ωδείο μας πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί αφού ειδικεύεται στον τομέα της διδασκαλίας των πνευστών οργάνων, ο οποίος είναι ανύπαρκτός στην Κύπρο. Φυσικά διδάσκονται πιάνο καθώς και θεωρητικά μαθήματα.
Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακας
Το σημαντικότερο ίσως έργο Πολιτιστικής υποδομής που έγινε ποτέ στην πόλη μας. Το Πολιτιστικό Κέντρο, που στεγάζεται στις αναπαλαιωμένες αποθήκες του τελωνείου που κτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, περιλαμβάνει τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας και το Μουσείο Παλαιοντολογίας. Τα εγκαίνια έγιναν το 1995 από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο. Η λειτουργία του Κέντρου ανέβασε οπωσδήποτε κατακόρυφά την ποιότητα της πολιτιστικής ζωής στη Λάρνακα και άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της τέχνης που είναι ήδη αισθητοί στην πόλη μας. Η Δημοτική Πινακοθήκη θεωρείται ο καλύτερος χώρος τέχνης στην Κύπρο και μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε έκθεση. Το Μουσείο Παλαιοντολογίας είναι από τα μοναδικά στο είδος του.
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
Στις 9 Ιουλίου 1990 εγκαινιάστηκε το Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας. Η δαπάνη για την ανέγερση του θεάτρου ήταν μια γενναιόδωρη προσφορά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη. Ένα θερινό Δημοτικό αμφιθέατρο στην πόλη μας, το οποίο φιλοξενεί τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, με αμφιθεατρικό σχήμα, το οποίο είναι αρμονικά ενταγμένο στο χώρο του μεγάλου πάρκου της Αλυκής Λάρνακας, τοποθετημένο στις παρυφές ενός από τα υψώματα του.
Κηποθέατρο στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας
Ο χώρος της εσωτερικής αυλής του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης, δεν μπορεί παρά να είναι ο ιδανικότερος για την προβολή διαφόρων θερινών παραστάσεων. Ο ειδυλλιακά πανέμορφος κήπος του Κάστρου προσφέρεται ως ο καταλληλότερος ίσως χώρος για αυτές τις εκδηλώσεις και μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε δημιουργό ή / και θεατή.
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
Τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1996 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής. Η απουσία του Θεάτρου ήταν μέχρι το 1996 ο σοβαρότερος ανασταλτικός παράγοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Η δημιουργία του συμπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα έργα υποδομής κάνοντας έτσι τη Λάρνακα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο.
Εξέδρα Παραλίας
Με τη δημιουργία του παραλιακού μετώπου λήφθηκε πρόνοια για την κατασκευή μόνιμης εξέδρας με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η κατασκευή αυτή αποδείχτηκε σημαντική αφού οι εκδηλώσεις που γίνονται συχνά στο χώρο αυτό, δίνουν ζωή και μια άλλη, κοσμοπολίτικη όψη στη Λάρνακα βοηθώντας και εμπλουτίζοντας με τον τρόπο τους το τουριστικό προϊόν της πόλης.
Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Λάρνακας
Εντατικοποιήθηκε και εμπλουτίστηκε σε τέτοιο βαθμό το Ιστορικό Αρχείο Λάρνακας που να αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο πλούσια αρχεία στον τόπο μας. Με την αναπαλαίωση του κτιρίου, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του τελωνείου Λάρνακας και τα οποία εφάπτονται του Πολιτιστικού Κέντρου στην Πλατεία Ευρώπης, το Αρχείο μεταφέρθηκε εκεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μελετητές, ερευνητές κ.ά. Στο ισόγειο εκτίθενται τα υλικά που έχουν μουσειακό χαρακτήρα και στον πρώτο όροφο στεγάζεται το Πολιτιστικό Τμήμα καθώς επίσης φιλοξενείται το αρχείο το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γκραβούρες, παλιούς χάρτες βιβλία, εφημερίδες, έγγραφα κλπ.
Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας
Στο Κοινοτικό Κέντρο στεγάζεται η Δημοτική Φιλαρμονική και Χορωδία του Δήμου Λάρνακας καθώς επίσης και το Δημοτικό Ωδείο. Στα πλαίσια λειτουργίας των πιο πάνω υποχρέωση της υπηρεσίας είναι να προγραμματίζει, να εμπλουτίζει και να διοργανώνει συναυλίες των μουσικών σχημάτων στην πόλη μας αλλά και σε άλλες πόλεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στο ίδιο χώρο διατηρούμε αποθηκευτικούς χώρους όπου φυλάγεται υλικό του Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας.