29/04/2015 - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2018

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι πέντε επικρατέστερες πόλεις για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας (ΕΠΝ) 2018 από το European Youth Forum, μετά από απόφαση της  επιτροπής αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο από 11 ανεξάρτητα μέλη, τα οποία  επέλεξαν τις επικρατέστερες πόλεις, στη βάση των προτάσεων που είχαν υποβάλει.
Οι πέντε επικρατέστερες  πόλεις, για το τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2018 είναι Cascais (Portugal), Kecskemét (Hungary), Manchester (United Kingdom), Novi Sad (Serbia) και Perugia (Italy).

Αξιοσημείωτο είναι, ότι για πρώτη φόρα διεκδίκησαν το χρίσμα 20 πόλεις, ανάμεσα σε αυτές και η Λάρνακα,  το οποίο θεωρείται  αριθμός ρεκόρ, αφού είναι το διπλάσιο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Αυτό καταδεικνύει τη σημαντικότητα του θεσμού στην Ευρώπη.

Οι πέντε επικρατέστερες πόλεις, προχωρούν στο δεύτερο στάδιο της διεκδίκησης μέχρι και Νοέμβριο 2015, που θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Η Λάρνακα, από τον Μάρτιο του 2014, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε, ομόφωνα, να διεκδικήσει το χρίσμα, ο Δήμος Λάρνακας ανάπτυξε συνεργασία με διάφορους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, σύνολα και οργανισμούς και έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Κορωνίδα της όλης προσπάθειας ήταν η νεολαία, η οποία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Ομάδα Εργασίας της ΕΠΝ 2018 πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολεία μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης της Λάρνακας και στη συνέχεια προσκάλεσε τους μαθητές σε ανοικτή διαβούλευση για την επιλογή θεματικών προτεραιοτήτων στις οποίες θα κινείτο το πρόγραμμα της υποψηφιότητας και ταυτόχρονα  άκουσε τους προβληματισμούς, τις έγνοιες και τις εισηγήσεις τους, για την ανάπτυξη της Λάρνακας. Η διαδικασία που ακολουθείτο μέχρι σήμερα,  έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν ιδέες γύρω από τη συμμετοχικότητα, τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση και άλλες παραμέτρους που καθιστούν τον κάθε ένα από εμάς, ενεργό πολίτη.

Η πρόταση διεκδίκησης από τη Λάρνακα του τίτλου της ΕΠΝ 2018 υποστηριζόταν  από πέραν των 80 επιστολών από αρχές και σύνολα, ευρωβουλευτές, φορείς νεολαίας, τους περισσότερους δήμους της Κύπρου και δήμους του εξωτερικού, αλλά και εκπροσώπους ξένων χώρων στην Κύπρο, όπως πρέσβεις και πολλούς άλλους.

Ο Δήμαρχος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες για τη συμβολή των νέων και τη βοήθεια των οργανωμένων συνόλων, αλλά και όλων όσων βοήθησαν και στήριξαν με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα της Λάρνακας.