29/10/2014 - Ομιλία προυπολογισμών

Φίλε Δήμαρχε, Φίλοι συνάδελφοι, Φίλοι Υπηρεσιακοί.

To 2015 είναι η πρώτη χρονιά που οι ριζικές αλλαγές θα είναι πλέον γεγονός. Ο Αναπτυξιακός προϋπολογισμός των Δήμων ενσωματώνεται στον ετήσιο προϋπολογισμό και έτσι τόσο οι τακτικές όσο και οι αναπτυξιακές δαπάνες θα παρουσιάζονται ενιαία σε ένα έγγραφο.

Ο Νόμος «που προνοεί περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου» (Ν.20(1)/2014) καλύπτει ολόκληρη τη Δημοσιονομική Πολιτική του κράτους η οποία εφαρμόζεται και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται, από την κυβέρνηση.

Ο στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής είναι η εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και η διατήρηση στη συνέχεια υγειών και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών. Βασικά ο βασικός λόγος των πιο πάνω είναι η  επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας το συντομότερο δυνατό, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και σε αυτές τις οδηγίες καλούμαστε να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς του 2015 ως επίσης και Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2015-2017. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Δήμος μας δεν μπορεί να βασίζεται στη χορηγία του Κράτους. Είναι ανάγκη να βασιστούμε στα δικά μας έσοδα και εισπράξεις για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη νέα χρονιά. Είναι ανάγκη να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε πιο επιχειρηματικά, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερα έσοδα και να εισπράττουμε έγκαιρα τα δικαιώματα μας.

Απ’ ότι φαίνεται ο Δήμαρχος, ο Λογιστής και το Επιτελείο του Λογιστηρίου τους οποίους ευχαριστούμε έχουν ιεραρχήσει τα έξοδα σε ανελαστικά και μη και με βάση τις προηγούμενες χρονιές δημιουργείται μια ροή εσόδων που καλύπτει τα έξοδα.

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας στο Δήμαρχο και το Λογιστή που με συστηματική δουλειά και συνεχή επικοινωνία καταφέρνουν να συγκρατούν τα έξοδα μέσα σε πολύ λογικά επίπεδα. Ο προϋπολογισμός του 2015 ισοσκελίζεται και είναι πραγματικός. Οι νέες συνθήκες και γενικά η πολιτική της λιτότητας μας αναγκάζει να δημιουργήσουμε νέους πόρους για την οικονομική επιβίωση του Δήμου μας.

Σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους εταίρους για την πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και προπάντων την Οικονομική Ανάπτυξη, ιδιαίτερα σήμερα μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή εμείς, είμαστε η Τοπική Κυβέρνηση, είμαστε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που ονομάζεται Λάρνακα και πρέπει μεταξύ όλων των άλλων να δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Έρευνες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δείχνουν ότι το 2030, 5 δις κατοίκων του πλανήτη από τα 8,1 δις που θα ζουν τότε, θα ζουν σε πόλεις. Οι πόλεις και οι Τοπικές Αρχές τους είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος και πρέπει να προσπαθούν για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, την αναβάθμιση ποιότητας ζωής, την κοινωνική συνοχή, την ελευθερία αλλά και τη δικαιοσύνη.

Αφού ο κόσμος σήμερα γίνεται όλο και περισσότερο αστικοποιημένος και περίπλοκος, η Λάρνακα στην άκρως ανταγωνιστική εποχή που ζούμε δεν συναγωνίζεται μόνο με άλλες πόλεις της Κύπρου, συναγωνίζεται με χιλιάδες πόλεις της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Καθήκον όλων μας είναι με τις αποφάσεις που παίρνουμε να δημιουργήσουμε εκείνη την υποδομή που να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη. Βάση στατιστικών του Κράτους το 2005 η Λάρνακα κατείχε το 5% της κατασκευαστικής βιομηχανίας ενώ το 2007 ανέβηκε στο 22% του Εθνικού Προϊόντος.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Πολεοδομίας και οικήσεως πρέπει να έχουν σαν γνώμονα την ανάπτυξη της πόλης μας, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του νόμου.  Δηλαδή αυτό που θέλω να πω σαν ένα σημαντικό κέντρο λήψεως αποφάσεων που είμαστε, η πολιτική που διαμορφώνουμε έχει άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς εύρωστη οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά η Δημοκρατία.


Αγαπητοί Φίλοι,

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2014 μιας χρονιάς που η πόλη φαίνεται να έχει διχαστεί, λόγω της εγκατάσταση των εταιρειών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την αντίθεση του στην μετατροπή του λιμανιού μας σε ενεργειακό-βιομηχανικό, ταυτόχρονα όμως θα συμμετέχει σε όλες τις διεργασίες για τη στενή παρακολούθηση και επίβλεψη των εν λόγω εταιρειών.

Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η κοινοπραξία Ζήνων ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας. Εισηγούμαστε όπως ο Δήμαρχος προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες για να βοηθήσει εποικοδομητικά ούτως ώστε να υπογραφεί το τελικό-οικονομικό συμβόλαιο και να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες της (πρώτης) Α’ Φάσης, της ενοποίησης Λιμανιού Μαρίνας.

Χαιρετίζουμε με αισιοδοξία και περιμένουμε το τελικό συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας Lanomex Development Ltd και του Δήμου μας για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου στο χώρο του πρώην Δημαρχείου. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργικό Συμβούλιο, ελπίζοντας ότι θα εγκριθεί από όλους και θα πάρει σάρκα και οστά ούτως ώστε να βρεθεί η Λάρνακα με ένα πολυτελές Ξενοδοχείο που τόσο το έχει ανάγκη.

Το 2014 ήταν πλούσιο σε Αθλητικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις:

1.    Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για την βραδιά του Αγίου Λαζάρου η οποία καθιερώνεται σαν η εκκίνηση του Φεστιβάλ Λάρνακας. Η συμπερίληψη και Ρωσικής χορωδίας μας βρίσκει σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καλέσουμε και χορωδίες ή μουσικά σχήματα από το Βλαδιμήρ, και άλλες πόλεις της Ρωσίας που να συνοδεύονται με επίσημες αποστολές. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται ενημέρωση και διαφήμιση,  ας μου επιτραπεί ο όρος σε ευρείας μάζας πολίτες της Ρωσικής επικρατείας για την πόλη και το φεστιβάλ του Αγίου Λαζάρου. Με αυτό τον τρόπο προσελκύουμε θρησκευτικό τουρισμό. Η βραδιά του Αγίου Λαζάρου μπορεί να γίνει σε τρεις βραδιές με διάφορες εκδηλώσεις και να διαφημίζεται από τουριστικά γραφεία ιδιαίτερα στις χώρες που υπάρχουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι όπως Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε Θρησκευτικό Τουρισμό.

2.    Επικροτούμε το Δήμαρχο, την Επιτροπή Πολιτισμού και τις πολιτιστικές Υπηρεσίες για τη διοργάνωση του καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Λάρνακας. Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας ιδιαίτερα για την συναυλία στο χώρου του Αρχαίου Κιτίου. Πρέπει να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς μας χώρους για να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό και την ιστορία της Λάρνακας. Είναι με χαρά που είδαμε στον Αγγλικό τύπο να αναφέρεται η Λάρνακα ότι είναι μια από τις 100 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.
Είναι γι αυτό που πρέπει να εξασκηθεί έντονη πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για την μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης και την ανάδειξη του αρχαίου Λιμανιού του Κιτίου

3.    Αν και ο συννεφιασμένος καιρός επέδρασε αρνητικά τις δύο πρώτες νύκτες του κατακλυσμού η συνέχεια ήταν εξαίρετη. Είχαμε πολλούς επισκέπτες και ο κόσμος της Λάρνακας απόλαυσε το Λαϊκό Πανηγύρι.

4.    Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στην Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού, στους Υπηρεσιακούς, στους Εθελοντές, στους Οικονομικούς Υποστηρικτές και όλους όσους βοήθησαν για να φέρουν εις πέρας τη μεγαλεπήβολη διοργάνωση του Beach Volley. Επικροτούμε τις οργανωτικές ικανότητες του Δημάρχου και τη δεξιοτεχνία του στο να συντονίζει όλες τις ενέργειες και ιδιαίτερα στο να προσελκύει οικονομικούς υποστηρικτές. Τους ευχαριστούμε όλους.

5.    Ευχαριστίες εκφράζουμε στη Φιλαρμονική, τη Δημοτική Χορωδία, την Παιδική Χορωδία και το Θέατρο Σκάλα για τις εξαίρετες εκδηλώσεις και παραστάσεις.

6.    Το Μεσογειακό Φεστιβάλ κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις παραδοσιακές στολές, τις παρελάσεις και τους χορούς που γίνονται στο κέντρο της πόλης και προσθέτει χρώμα στις εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Φίλε Δήμαρχε, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Υπηρεσιακοί,

Μια σύγχρονη πόλη για να εντυπωσιάσει και να προσελκύσει δεν είναι αρκετό να έχει πολιτιστικές εκδηλώσεις μόνο. Χρειάζεται και υποδομές. Η Λάρνακα έχει μερικές αλλά δημιουργεί και άλλες.

1.    Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας στο Δήμαρχο, στο Δημοτικό Μηχανικό και στο τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών για την επίβλεψη και συντονισμό της Πιαλέ Πασιά η οποία αποτελεί πλέον ένα από τα στολίδια της Λάρνακας. Η Πιαλέ Πασιά σαν έργο υποδομής έχει τελειώσει χωρίς πολλές καθυστερήσεις και κοσμεί σήμερα ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της πόλης μας.
Παρακαλούμε Κύριε Δήμαρχε και φίλοι συνάδελφοι όπως την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

2.    Η Γεωργίου Χριστοδουλίδη υπόσχεται να δώσει μια ανάσα στην περιοχή Καμάρων και να δημιουργήσει ένα σωστό οδικό δίκτυο, σε μια περιοχή της πόλης μας που συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία.

3.    Η Πλατεία Παλλάς θα δώσει συνέχεια στην Πλατεία Ερμού και θα δημιουργήσει ένα νέο χαρακτήρα στο Κέντρο της Πόλης, ελπίζοντας ότι θα φέρει και νέους επισκέπτες όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό.

4.    Η ανακατασκευή του Πλακόστρωτου στο παραλιακό μέτωπο και η ανακατασκευή των πεζοδρομιών υπόσχεται να δώσει μια νέα όψη στην προμετωπίδα της πόλης μας.

5.    Η ανακαίνιση της Οθωμανικής Τράπεζας που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις  για ανάδειξη όλης της περιοχής σε μια πλατεία με αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Επίσης το Κινηματοθέατρο Rex που γειτνιάζει πρέπει να ανακαινισθεί και να συντηρηθεί ούτως ώστε να συνάδει με το κτίριο το οποίο χρησιμοποιούν οι πολιτιστικές μας υπηρεσίες, το Μουσείο Πιερίδη και άλλα κτίρια της περιοχής αυτής. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την πρώην Λέσχη Λάρνακας. Ο χώρος από το Atrium Zenon μέχρι και την Οθωμανική Τράπεζα πρέπει να μεταμορφωθεί για να δέσει ο χαρακτήρας του με την Πλατεία Παλλάς, όταν θα έχουν τελειώσει οι εργασίες.

6.    Αφού εδώ και αρκετά χρόνια δεν καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε και να φέρουμε έσοδα από την περιουσία Ζαχαρία πιστεύουμε θα ήταν καλά να πωληθεί.

7.    Εισηγούμαστε επίσης όπως βρεθούν οικονομικοί πόροι για την εσωτερική αναδιαμόρφωση και εξωτερική συντήρηση του Παλιού Νοσοκομείου. Ο χώρος του Νοσοκομείου μπορεί να φιλοξενήσει τις Υπηρεσίες του Δήμου μας και να φέρει μεγάλα έσοδα ενοικιάζοντας το υφιστάμενο κτίριο. Έσοδα μπορεί να φέρει και το πρώην κατάστημα του Παρσών στην Ερμού αφού ενοικιασθεί.

8.    Μεγάλα έσοδα πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει και ο χώρος της Παλιάς Αγοράς ο οποίος προσφέρεται για (PPP) Public Private Partnership. Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος εκμετάλλευσης του χώρου της Παλιάς Αγοράς που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας. Ο Δημόσιος –Ιδιωτικός Συνεταιρισμός ο οποίος εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρεται για την περίπτωση της Παλιάς Αγοράς. Επίσης με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αναστηλωθεί και η περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους ως επίσης και η περιοχή της Χονδρικής Αγοράς  που βρίσκεται στη Δρομολαξιά. Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα μας.

9.    Αν και τα οικονομικά του Κράτους δεν είναι καλά πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε συστηματικά για την υλοποίηση των πιο κάτω έργων:

α. Την ολοκλήρωση της Λεωφ. Παναγούλη.
β. Την ολοκλήρωση του Δρόμου Λάρνακας- Δεκέλειας.
γ. Την ολοκλήρωση της Πλατείας του Αγίου Ιωάννη.
δ. Τη δημιουργία καινούργιου κοιμητηρίου.
ε. Την προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Γρίβα Διγενή και Γρηγόρη Αυξεντίου και να γίνει παρουσίαση του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Λοιπόν συνάδελφοι εκδηλώσεις και έργα υποδομής σε συνδυασμό με την καλή διάθεση και θετική πρόθεση θα φέρουν επενδύσεις στην πόλη μας, θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα μπορεί ο Δήμος να εισπράττει τα δικαιώματα του και να καλύπτει τα έξοδα του. Θα ήθελα να πω ακόμα πολύ περισσότερα αλλά σέβομαι το χρόνο σας και θα τελειώσω με τις ευχαριστίες.

Σαν ομάδα,

Ευχαριστίες εκφράζουμε στο Δημοτικό Γραμματέα, στη Γραμματεία, στους Τμηματάρχες, σε όλο το Υπαλληλικό και Εργατικό Προσωπικό που παρόλες τις μειώσεις μισθών και τη μη πρόσληψη νέου προσωπικού εργάζονται με ζήλο και ευσυνειδησία για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Επίσης ευχαριστίες εκφράζουμε σε όλες τις Δημοτικές Ομάδες για τη συνεργασία, ευγένεια και Δημοκρατικότητα την οποία δείχνουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και άλλων εκδηλώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενότητα, η σύμπνοια και η ομοψυχία είναι αρετές που το Συμβούλιο τις έχει ανάγκη.

Προσωπικά ευχαριστώ το Δήμαρχο και τους επικεφαλείς των ομάδων για τις ομαλές και παραγωγικές συνεδριάσεις μας. Ακόμη ευχαριστώ τον Τρύφωνα Τρύφωνος, Παντελή Χειμωνίδη και Μιχαλάκη Μάλλα για τη συνεργασία και συμπαράσταση τους.

Αγαπητοί φίλοι,

Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Στηρίζουμε το Δήμαρχο, συνεργαζόμαστε με όλες τις άλλες ομάδες και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.