27/01/2021 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας σχετικά με την παρατεταμένη καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας σχετικά με την παρατεταμένη καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, η δυσαρέσκεια αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι, οι εργασίες αποκατάστασης του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ θα είχαν διάρκεια 6 μηνών δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια και ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι η έντονη ενόχληση των δημοτών, επισκεπτών αλλά και μαθητών της Λάρνακας.

 

Συγκεκριμένα οι εργασίες ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου 2017 και θα ολοκληρώνονταν τον Νοέμβριο 2017.

 

Παρά τις σχετικές πολλαπλές επισημάνσεις, τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τις δεκάδες επιστολές προς τους προηγούμενους Υπουργούς αλλά και προς τον νυν Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τόσο εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας κ.Ανδρέας Βύρα όσο και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, δεν έχουν εισακουστεί μέχρι τώρα. 

Κατά την τελευταία κατ΄ ίδιαν συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Μεταφορών, στα Γραφεία του Δήμου Λάρνακας στις 13/02/2020, η οποία συνάντηση αφορούσε θέματα της πόλης, ένα από αυτά που συζητήθηκε εκτεταμένα ήταν και το θέμα του Μουσείου αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά ακόμα δεν τηρήθηκαν όλα όσα για τα οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας εξακολουθεί να παραμένει κλειστό και είναι αμφίβολο πότε θα  λειτουργήσει ξανά.


Οι πρωτοφανείς και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι συνεχείς παρατάσεις και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων, αποτελούν εμπαιγμό προς την τουριστική βιομηχανία και όχι μόνο της Λάρνακας.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου δεν προέβη σε έγκαιρο προγραμματισμό με τη διενέργεια των χρονοβόρων διαδικασιών όπως τα έγγραφα των διαγωνισμών και ο συντονισμός των Τμημάτων, προτού χρειαστεί να κλείσει το Μουσείο για τις εργασίες ανακαίνισης.


Την ίδια τακτική φαίνεται επίσης ότι ακολούθησε το υπό αναφορά Τμήμα και σε άλλες περιπτώσεις όπως και στις εργασίες εγκατάστασης συστήματος φωταγώγησης στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας. Η αρχική ενημέρωση, τον Οκτώβριου 2020 από το Τμήμα, έλεγε ότι το Κάστρο θα έκλεινε προσωρινά μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι εργασίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη αποπερατωθεί και το Κάστρο παραμένει κλειστό και χωρίς φωτισμό.

 

Σημειώνεται ότι και τότε ο Δήμος Λάρνακας σε γραπτή του επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι οι εργασίες αυτές, δεν θα ολοκληρώνονταν εντός του αναφερόμενου χρονοδιαγράμματος.

 

Για ακόμα μια φορά ο Δήμος Λάρνακας καλεί τον Υπουργό Μεταφορών, με την προσωπική και καταλυτική του εποπτεία, όπως παρέμβει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και  εργασιών τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης όσο και στο Μεσαιωνικό Κάστρο.