07/05/2019 - Αύξηση των εντόμων "Χειρονόμοι"

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ «ΧΕΙΡΟΝΟΜΟΙ»

 

Η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι τις τελευταίες μέρες αυξήθηκαν οι αριθμοί των εντόμων χειρονόμων (Non biting midges) κυρίως στις περιοχές που περιβάλλουν τις Αλυκές.

 

Τα έντομα αυτά ανήκουν στην οικογένεια Chironomidae, μοιάζουν με τα κουνούπια αλλά δεν τσιμπούν τον άνθρωπο και δεν απομυζούν αίμα. Δεν προκαλούν ασθένειες όπως τα κουνούπια αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

 

Οι χειρονόμοι πολλαπλασιάζονται σε λίμνες με πλούσιο οργανικό φορτίο και οι προνύμφες τους αναπτύσσονται στον πυθμένα αναπνέοντας κάτω από συνθήκες χαμηλού οξυγόνου. Αυτή η ιδιότητα τους, κάνει την καταπολέμηση τους πολύ δύσκολη έως και αδύνατη.

 

Σχεδιάγραμμα του κύκλου ζωής των χειρονόμων*.

Τα ακμαία έντομα εκδύονται από τις λίμνες και συγκεντρώνονται σε τεράστιους σχηματισμούς, ζουν μόλις λίγες μέρες (3-5 μέρες) στη διάρκεια των οποίων δεν τρέφονται αλλά ελκύονται ιδιαίτερα τα βράδια από φωτεινές πηγές (κυρίως από λευκό φως).

 

Ακμαία έντομα χειρονομών*

     

Οι συνθήκες που υπάρχουν φέτος λόγω της υπερπληρότητας των Αλυκών και της μεγάλης συγκέντρωσης οργανικών ουσιών σ’ αυτές είναι ιδανικές για την αύξηση του αριθμού των χειρονόμων.

 

Ο Δήμος Λάρνακας συνεχίζει τους ψεκασμούς τόσο για την καταπολέμηση των κουνουπιών όσο και των χειρονόμων, ενημερώνει όμως το κοινό ότι για την περίπτωση των χειρονόμων, μπορεί ο καθένας να λαμβάνει τα δικά του μέτρα για μείωση της όχλησης από τα έντομα αυτά, κυρίως όσοι κατοικούν στις περιοχές που περιβάλλουν τις Αλυκές.

 

Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν:

 

  • Αποφυγή του ανάμματος εξωτερικών φώτων των κτιρίων και κυρίως αυτών που βρίσκονται στις βεράντες και τις εισόδους των υποστατικών και φωτίζουν προς την πλευρά των λιμνών.

 

  • Αντικατάσταση των λαμπτήρων λευκού φωτός με άλλες κίτρινου φωτός.

 

  • Τοποθέτηση πυκνών συρμάτινων πλεγμάτων (σήτες) σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα.

 

  • Κλείσιμο των παραθυρόφυλλων και των κουρτίνων το βράδυ ώστε να μη φαίνεται το εσωτερικό φως των σπιτιών από μακριά και να προσελκύονται οι χειρονόμοι.

 

  • Χρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών εξόντωσης εντόμων.

 

  • Στα κέντρα αναψυχής/ξενοδοχεία που διαθέτουν υπαίθριους χώρους εστίασης να αποφεύγεται το άναμμα του λευκού φωτός και να μην τοποθετούνται τραπέζια για τους πελάτες κάτω από λάμπες (φωτεινές πηγές). 

 

 

Πατήστε εδώ να δείτε τον πίνακα διαφορών κουνουπιών και χειρονόμων.

 

*Πηγή : ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. 2009, ολοκληρωμένη καταπολέμηση χειρονόμων στη Λίμνη Κορώνεια – Μελέτη εφαρμογής

 

 

ΛΑΡΝΑΚΑ, 7 Μαΐου 2019