06/02/2019 - Ανακύκλωσε σωστά!

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Ανακύκλωσε σωστά!»

Η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή μας εδώ και 9 περίπου χρόνια. Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι σε πολλά σημεία της πόλης μας ο διαχωρισμός και η διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή δεν πραγματοποιείται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να μη συλλέγονται από την αρμόδια εταιρεία και να καταλήγουν τελικά στα σκουπίδια.

Εσείς γνωρίζετε ποια υλικά ανακυκλώνουμε και ποια όχι; Πώς γίνεται σωστά η διαδικασία της ανακύκλωσης, αλλά και ποια είναι τα οφέλη που όλοι αποκομίζουμε από την ανακύκλωση;

Ας τα θυμηθούμε:

Ποια υλικά βάζουμε στον μπλε κάδο και στις διάφανες σακούλες ανακύκλωσης και πώς συλλέγονται;

Στον μπλε κάδο και στις διάφανες σακούλες ανακύκλωσης τοποθετούμε όλες τις συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο. Πιο συγκεκριμένα:

Πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, σαμπουάν, είδη καθαρισμού,  σακούλες, αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από λάδι, καφέ, γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό, ζωοτροφές, σπρέι, συσκευασίες τύπου tetrapak από χυμούς, τοματοπολτό, καφέ, γάλα, κλπ.

Στην κατηγορία PMD δεν συγκαταλέγονται τα πλαστικά παιχνίδια, τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, οι συσκευασίες των τύπου τσιπς, παλιά πλαστικά έπιπλα και πολυστερίνη.

Ποια υλικά βάζουμε στους καφέ κάδους και στις καφέ σακούλες ανακύκλωσης;

Χάρτινες συσκευασίες από δημητριακά, μπισκότα, πίτσα, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια συσκευών (πχ. τηλεοράσεις, ψυγεία), εφημερίδες και περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια και χαρτί γραφείου, κλπ.

Στην κατηγορία του χαρτιού δεν συγκαταλέγονται το ρολό κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, οι συσκευασίες τύπου tetrapak από χυμούς κ.α. και τα χάρτινα πιάτα.

 

Πώς συλλέγεται το γυαλί;

Για το γυαλί έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία πράσινοι κάδοι σε σχήμα καμπάνας. Στους κάδους τοποθετούνται γυάλινα μπουκάλια και βαζάκια φαγητών, οποιουδήποτε χρώματος.

Στην κατηγορία του γυαλιού δεν συγκαταλέγονται γυάλινα και κεραμικά πιάτα, φλιτζάνια, ποτήρια, σκεύη μαγειρέματος και λαμπτήρες.

Πότε και πώς συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα;

Τα ανακυκλώσιμα συλλέγονται από το σπίτι σας μία φορά την εβδομάδα σε καθορισμένη μέρα ανά περιοχή. Λεπτομέρειες για την ακριβή ημέρα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με την οδό σας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Green Dot Cyprus (http://greendot.com.cy/el/koino/programma-anakyklosis-kai-hartis) ή να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (24816559 και 24816556) και το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας (24816540 και 24816541).

Με την ανακύκλωση συσκευασιών προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας. Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους. Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας, αφού από τα ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργούνται νέα προϊόντα. H συμμετοχή όλων μας στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης είναι αναγκαία!