30/04/2015 - Ολοκληρωμένες λύσεις για αντιπλημμυρικά έργα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, υπό την Προεδρία  του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, ευρεία σύσκεψη για λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι Λάρνακας  και Αραδίππου, οι Επάρχοι Λάρνακας και Λευκωσίας, καθώς και εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Η σύσκεψη, αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενων, σχετικά με το ίδιο θέμα, που έγιναν μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Επαρχία Λάρνακας.

Για αποφυγή παρόμοιων φαινομένων με πλημμύρες και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε σε Ειδική Επιτροπή να ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί αποτελεσματικά, το πρόβλημα των πλημμυρών στη Λάρνακα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Καμάρες».

Μέτρα άμεσων δράσεων κόστους περίπου 600,000 ευρώ έχουν εγκριθεί, με στόχο την προστασία των οικιστικών περιοχών που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στη λεκάνη του ποταμού του Καλού Χωριού.

Επιπλέον εγκρίθηκε κονδύλι  600,000 ευρώ για την ολοκλήρωση μελέτης, που θα περιλαμβάνει την καταγραφή του τρόπου λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων, κατανόηση των μηχανισμών και των αιτιών των πλημμύρων της 13ης Δεκεμβρίου 2014 στην περιοχή, υδρολογική ανάλυση, υδραυλικό υπολογισμό και σχεδιασμό όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, πρόταση μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απόφραξης του συστήματος αποστράγγισης από φερτά υλικά (καλάμια και σκουπίδια κτλ) και αξιολόγηση της παροχετευτικής ικανότητας του τμήματος του Ποταμού, από τις Καμάρες, μέχρι τη θάλασσα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός των ολοκληρωμένων κατάλληλων έργων για το διαμοιρασμό των ροών, που καταλήγουν στις Αλυκές, ή στο κανάλι, περιλαμβάνει τη διασφάλιση της προστασίας του Αρχαιολογικού Μνημείου των Καμάρων, εξέταση εναλλακτικών λύσεων συμπεριλαμβανομένων έργων ανάσχεσης των ροών πριν φτάσουν στις οικιστικές περιοχές, τεχνοοικονομική αξιολόγηση ροών εναλλακτικών λύσεων και ετοιμασία κατασκευαστικών σχεδίων και δελτίων ποσοτήτων για προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή/ αναβάθμιση των έργων.

Η προκαταρκτική εκτίμηση του κόστους, υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμος Λάρνακας, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εσωτερικών για της μεθοδικές και αποτελεσματικές του ενέργειες, ως προς της άμεση ανταπόκριση και τη λήψη μέτρων για απάβλυνση και λύση  του προβλήματος.