19/10/2018 - Biennale Larnaca 2018

Δελτίο Τύπου Biennale Larnaca 2018

 

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο στην πόλη της Λάρνακας, η πρώτη Μπιενάλε εικαστικών τεχνών που πραγματοποιείται στην χώρα μας θα είναι γεγονός.

 

Η Biennale Larnaca 2018 υπό το σκεπτικό εισήγηση ‘’Δοχείο  Περιεχόμενο’’, του επιμελητή της εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη, προσέλκυσε 307 καλλιτέχνες από 37 χώρες. Η τελική επιλογή των καλλιτεχνών έγινε μέσα από ανώνυμη επιλογή και ψηφοφορία των πέντε μελών της κριτικής επιτροπής. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο επιμελητής Βασίλης Βασιλειάδης, ο γλύπτης Φώτος Δημητρίου (Παγκύπριος σύνδεσμος κεραμιστών-αγγειοπλαστών), η Ιστορικός τέχνης Δρ Τώνια Λοίζου, η εικαστικός Τατιάνα  Φεραχιάν (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) και ο σχεδιαστής  Στέλιος Μουσαρρής (Πολιτιστικός όμιλος ΑΡΤΙΟΝ Λάρνακας). Η επιτροπή επέλεξε 114 προτάσεις.  

 

Μεταξύ των επιλεχθέντων υπάρχουν καλλιτέχνες όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα από όλες σχεδόν τις μορφές εικαστικών τεχνών. Αναλυτικά θα υπάρχουν εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, φωτογραφίες, χαρακτικά, performance, video art, digital art κ.α. Τα έργα θα εκτεθούν στην Δημοτική πινακοθήκη Λάρνακας, στο Μουσείο Πιερίδη και στον εκθεσιακό χώρο Myth Factory. Κάποια έργα θα φιλοξενηθούν και σε εξωτερικούς  χώρους της Λάρνακας.

 

Η οργανωτική ομάδα της Μπιενάλε έχει φροντίσει ώστε οι εικαστικοί που έχουν μεγάλες εγκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν επί τόπου ή και που η παρουσία τους είναι αναγκαία στο στήσιμο, να ταξιδέψουν και φιλοξενηθούν με δικό της κόστος σε συνεργασία με τους χορηγούς Cobalt Aero  και Happy Hosting.  Το ίδιο ισχύει και για καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν Performances.

 

Μετά την τοποθέτηση των έργων στους εκθεσιακούς χώρους, η  κριτική επιτροπή θα επιλέξει πάλι με μυστική ψηφοφορία τα βραβευθέντα έργα της έκθεσης και οι νικητές θα ανακοινωθούν την τελευταία μέρα της  Μπιενάλε στις 30 Νοεμβρίου 2018.  Το Μεγάλο βραβείο της Μπιενάλε σχεδίασε ο Στέλιος Μουσαρρής  και  συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 2000 Ευρώ. Επίσης θα δοθούν και τρεις έπαινοι.

Θα εκδοθεί κατάλογος με όλα τα έργα ο οποίος θα διατίθεται προς πώληση στους εκθεσιακούς χώρους.

Η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της Μπιενάλε θα είναι δωρεάν και η διάρκεια της Μπιενάλε θα είναι από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2018.

Στόχος των διοργανωτών, είναι να επισκεφθούν την κυρίως έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών. Επίσης θα εκδοθεί και εγκύκλιος προς τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης όπως η Μπιενάλε αποτελέσει σημείο αναφοράς για οργανωμένες επισκέψεις.   

Παράλληλα με την κυρίως έκθεση και κατά την διάρκεια της Μπιενάλε θα γίνουν σε διάφορους χώρους στην πόλη και επαρχία Λάρνακας 25 παράλληλες εκδηλώσεις που αφορούν, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά έργα, διαλέξεις, εργαστήρια, χορό, εικαστικές παρεμβάσεις κ.α.  Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτές όσα περισσότερα είδη τεχνών και χώρους ή τοποθεσίες της Λάρνακας. Αν προσθέσουμε και τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει ήδη για την Μπιενάλε φτάνουμε τις 37 στο σύνολο. Στις εκδηλώσεις σημαντική συμβολή έχουν διάφοροι φορείς και συντελεστές όπως και δημιουργοί από την χώρα μας και το εξωτερικό. Στις περισσότερες εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι δωρεάν. Η επιλογή των εκδηλώσεων έγινε από την οργανωτική ομάδα της μπιενάλε με Πρόεδρο τον επιμελητή Βασίλη Βασιλειάδη.

 

Ξεκινώντας  με χρονολογική σειρά παρουσίασης, έχουμε στις 19 Οκτωβρίου την έναρξη μια σειράς διαδραστικών παραστάσεων με την  ονομασία  ‘’Punctum II’’ από την Once in A Blue Moon Creative Event and Performance Productions , η οποία διαδραματίζεται σε παλιό αρχοντικό (Loulous House) όπου οι θεατές βιώνουν ξεχωριστές ιστορίες σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του χώρου , των ηθοποιών και των θεατών. Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 11.00, έχουμε την ‘’Δανειστική Βιβλιοθήκη’’ στον Δήμο Αθηαίνου, μια εργασία που έγινε από τα σχολεία της Αθηαίνου και θα παραμείνει σε εξωτερικούς χώρους του Δήμου Αθηαίνου. Παράλληλα την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη από τις τρείς διαδραστικές εκδηλώσεις με την ονομασία ‘’Stepping stone’’ στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας από την ομάδα καλλιτεχνών ‘’Sleep in the deep’’. 

 

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 19.30, παρουσιάζεται η εικαστική πρόταση ‘’Size doesn’t matter-Human hopes in a tiny space’’ στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και την επομένη 25 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Πιερίδη στις 19.30 θα είναι η κύρια διάλεξη από τον επιμελητή της Μπιενάλε Βασίλη Βασιλειάδη για το σκεπτικό ‘’Δοχείο Περιεχόμενο’’.  Τετάρτη 31η Οκτωβρίου και ώρα 19.30 στην γκαλερί Κυπριακή γωνιά φιλοξενείται η έκθεση ‘’Δοχείο-Περιεχόμενο-Σχολείο’’ με  έργα παιδιών των  δημοτικών σχολείων της Λευκωσίας υπό την αιγίδα της ΠΟΕΔ Λευκωσίας.  1η Νοεμβρίου στις 20.00 ξεκινά στο Myth Factory η πρώτη από τρεις παραστάσεις  διαδραστικού  χορού και εγκατάστασης του  Πανίκου Πολυβίου, ‘’Choreographic Paper’’ με την συμμετοχή της Άντριας Χρίστου.  Κυριακή 4 Νοεμβρίου και η γκαλερύ ‘’Elements’’, φιλοξενεί τις εικαστικούς Δρ. Νικολέτα Αυγουστή, Δρ. Τερέζα Μαρκίδου και Κάτια Σαββίδου με το προτζεκτ ‘’Ο καθείς ως δοχείο’’ από τις 9.00 το πρωί , μέχρι και τα μεσάνυχτα. Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται το τριήμερο Διεθνές φεστιβάλ εγκαταστάσεων EFE το οποίο διοργανώνεται από το Ε.ΚΑ.ΤΕ και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα εγκαταστήσουν τα έργα τους σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Λάρνακας.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου  ξεκινάμε με την πρώτη από τις δύο μουσικές εκδηλώσεις της Μπιενάλε!  Στις 8 το βράδυ, στο  Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας η σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη και ακόμη πέντε τραγουδιστές με συνοδεία πιάνου, τσιέλο και φλάουτου θα μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση για την Μπιενάλε με επιλεγμένα κλασσικά κομμάτια υπό τον τίτλο ‘’Nascita Amore e Morte’’.  Σάββατο 10  Νοεμβρίου και ώρα 16.30 στο Myth Factory το εργαστήρι ‘’Art and the brain’’ με τον Δημήτρη Χριστοδούλου (NPL Master Practitioner) . Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 20.00 στο ‘’Σπίτι του Επάρχου’’ (Youth Makers Space),  η πρώτη από πέντε παραστάσεις του θεατρικού μονόλογου ‘’Υπερος’’ του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Μαννούρη με τον Δημήτρη Αντωνίου και φιλοξενούμενη την ηθοποιό  Λένια Σορόκου. Σκηνοθέτης Αιμίλιος Χαραλαμπίδης.  Τετάρτη 14 ώρα 20:00 στο Myth Factory, ξεκινά η πρώτη από τρεις παραστάσεις με τίτλο ‘’Το νου σου ε’’. Ένα θεατρικό αναλόγιο για την ποιήτρια Κατερίνα Γώγου, με την Ελένη Μωυσέως. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 11:00 το βράδυ, έχουμε την δεύτερη μεγάλη μουσική εκδήλωση της Μπιενάλε με τους Magic De Spell στο Savino live οι οποίοι πέραν των μεγάλων επιτυχιών τους, θα προσαρμόσουν και μέρος του προγράμματος τους με το σκεπτικό της Μπιενάλε. Την ίδια μέρα απόγευμα στο παλιό αρχοντικό (Loulous House) , ξεκινά και η πειραματική κινητική εξερεύνηση του ορισμού ‘Kenophobia’ (Κενοφοβία<Φόβος για το κενό) , μια ιδιαίτερη διαδραστική παράσταση με τον ομώνυμο τίτλο από την ομάδα ‘’Fibre Performing Arts’’.  Παρασκευή 23 Νοεμβρίου επιστρέφουμε στην Αθηαίνου όπου ο Δήμος Αθηαίνου διοργανώνει  σεμινάριο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  παράλληλα με την διαδραστική εγκατάσταση ‘’Xymplexis’’ του εικαστικού Μιχαήλ Ηλία και του δισκοθέτη Αριστόδημου που αφορούν το ίδιο θέμα από τις 16.00 ως τις 23.00.  Σάββατο 24 ώρα 16.00 η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη Κύπρου έρχεται στην Λάρνακα στον χώρο Αποθήκες για να σπάσει τα στερεότυπα και να συναντήσουμε  ανθρώπους, που αφηγούνται την ιστορία τους και μπαίνουν σε ένα δημιουργικό διάλογο με τον αναγνώστη.  Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 8.30μμ  η χορευτική παράσταση του διαδραστικού εργαστηρίου χορού Open FLR Ιταλίας στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας μαζί με 10 νεαρούς κύπριους χορευτές/χορεύτριες.  Τελευταία παράλληλη εκδήλωση κατά την διάρκεια της Μπιενάλε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου το απόγευμα στο Myth Factory, όπου αποκαλύπτεται η μοναδική σχέση του εσωτερικού μας κόσμου (περιεχόμενο) με το εξωτερικό μας περίβλημα (δοχείο) με  το εργαστήριο Yoga με τίτλο  ‘’Yin Yoga drumming’’ με τις Νατάσα Νίρου και Άννικα Νικολάου.

 

Ο κύκλος της Μπιενάλε Λάρνακας 2018  θα κλείσει την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην Δημοτική πινακοθήκη Λάρνακας με τον απολογισμό της Μπιενάλε από τους διοργανωτές.

Όλες οι εκδηλώσεις αναγράφονται στον επίσημο χάρτη της Μπιενάλε τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν σε όλους τους συμβαλλόμενους χώρους, τους επίσημους υποστηρικτές εστίασης της Μπιενάλε, στις αφίξεις αεροδρομίου Λάρνακας και όχι μόνο. Επίσης θα προβάλλονται όπως και όλα όσα αφορούν την Biennale Larnaca 2018,  μέσα από την επίσημη σελίδα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Κατά την διάρκεια της Μπιεναλέ θα λειτουργήσουν τρία γραφεία πληροφοριών, δύο στην Λάρνακα και ένα στην Αθηαίνου, από τα οποία οι επισκέπτες θα πληροφορούνται για όσα αφορούν την Μπιενάλε, αγορά εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις, όπως και αγορά αναμνηστικών της Μπιενάλε. Πέραν της οργανωτικής ομάδας της Μπιενάλε, την όλη εκδήλωση στηρίζουν το Ε.ΚΑ.ΤΕ. ο Πολιτιστικός όμιλος Λάρνακας ΑΡΤΙΟΝ, το Larnaca Tourism Board, αριθμός ΜΚΟ και άλλων φορέων όπως και πολλές επιχειρήσεις της πόλης της Λάρνακας.  Μεγάλοι χορηγοί είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και ο Δήμος Λάρνακας. Μέγας χορηγός επικοινωνίας είναι το Συγκρότημα Δίας.

 

Καλώς ορίσατε στην Biennale Larnaca 2018!

#bepARTofit  www.biennalelarnaca.com