27/05/2020 - ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι μετά από επιτόπια επιθεώρηση που έγινε χθες, Δεύτερα 25 Μαΐου 2020 στο χώρο της πρόσφατης πυρκαγιάς, από Λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Δήμου Λάρνακας, του Δασονομείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρνακας, εισηγήθηκε την λήψη άμεσων μέτρων για βελτίωση της δυνατότητας πυρόσβεσης στην περίπτωση νέου περιστατικού.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς το Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος εισηγείται τα ακόλουθα:

  1. Να διαπλατυνθεί άμεσα το μονοπάτι της Φύσης από την περιοχή του Παρατηρητηρίου Πουλιών μέχρι την κατοικημένη περιοχή της οδού Μίκη Θεοδωράκη ώστε να διακινούνται και τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η διαπλάτυνση του μονοπατιού προϋποθέτει την αποκοπή καλαμιών και ακακίων και την τοποθέτηση/συμπίεση κατάλληλου υλικού επίστρωσης.

 

  1. Σε ορισμένα σημεία χρειάζεται να δημιουργηθούν και χώροι για επαναστροφή των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

  1. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο για να αποκοπούν/ απομακρυνθούν όλα τα καλάμια που περιβάλλουν την κατοικημένη περιοχή ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καταστροφή περιουσιών και απώλειας ανθρωπίνων ζωών σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνεται και η καμένη έκταση στην οποία προτείνεται να φυτευτούν δένδρα που ευδοκιμούν στο περιβάλλον των Αλυκών ώστε να αποτραπεί η εκ νέου φύτρωση των καλαμιών.

 

  1. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τέσσερεις κάθετοι διάδρομοι προς το μονοπάτι της Φύσης οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται τόσο από τα πυροσβεστικά οχήματα όσο και από τα οχήματα του Δήμου Λάρνακας που προβαίνουν σε ψεκασμούς για καταπολέμηση κουνουπιών.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω εργασιών χρειάζεται να εξασφαλιστούν κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αφού όλη η προστατευόμενη περιοχή εμπίπτει στο δίκτυο NATURA 2000.

Ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του να προσφέρει οποιαδήποτε τεχνητή βοήθεια για την υλοποίηση των ανωτέρω το ταχύτερο.