09/10/2020 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12 – 18/10/2020

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 18/10/2020

www.larnaka.org.cy

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΔΙΑΛΕΞΗ       

Τρίτη 13           7:15 μ.μ.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

ΖΗΝΩΝΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τελετή έναρξης 22ου Χρόνου Διαλέξεων και

Διάλεξη με θέμα: «Μεταναστευτικό ως ανθρωπιστικό, οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα. Η κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Εισηγητής: Ανδρέας Μορφίτης, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ). Είσοδος ελεύθερη

 

ΘΕΑΤΡΟ

Παρασκευή 16    8:30 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Γ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

«Ιστορίες Γυναικών» βασισμένες σε θεατρικά κείμενα των

Jean Cocteau και Dario Fo. Σκηνοθεσία: Πόπη Αβραάμ

Είσοδος €12 & €10 (για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους)

Εισιτήρια μόνο ηλεκτρονικά από: www.tickethour.com.cy, ACS Courier

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σάββατο 17      8:00 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Γ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

10ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - Μουσική παράσταση της Κύπρου «Ρήγαινες»

Έλενα Χατζηαυξέντη (τραγούδι), Νίκος Ευαγγέλου (πιάνο, ηχοτοπία, σύνθεση)

-Μεσαιωνικά παραμύθια της Κύπρου

Μαρίνα Κατσαρή (αφήγηση), Βαγγέλης Γέττος (ακορντεόν, λαούτο, κρουστά)

-Μεσαιωνικά τραγούδια της Κύπρου

Γιώργος Μωυσής (τραγούδι, μαντολίνο, λαούτο), Marcella Arena (φλάουτο, αυλός, κρουστά)

Διοργανωτής: Πολιτιστικός Οργανισμός Μουσικόραμα. Είσοδος ελεύθερη

Απαιτείται προσκόμιση δωρεάν δελτίου εισόδου από: www.tickethour.com.cy & ACS

Courier

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ                    

Σάββατο 17 (πρεμιέρα)  & Κυριακή 18    8:30 μ.μ.

ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ

Θέατρο ΣΚΑΛΑ - Κύρια Σκηνή «Frozen – Κάτω από τον Πάγο» της Bryony Lavery. Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου. Είσοδος €12 & €7 (για μαθητές άνω των 15 ετών, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους, πολύτεκνους, άνεργους)

Εισιτήρια μόνο ηλεκτρονικά από: www.tickethour.com.cy & ACS Courier

 

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι μεταξύ των ημερομηνιών 12 – 16/10/2020 θα πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού από χόρτα σε πεζοδρόμια, δρόμους και παγκέτα στους Κυβερνητικούς Οικισμούς Αγίων Αναργύρων Α & Β, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των Λεωφόρων Αλέξανδρου Παναγούλη και Δημήτρη Παπανικολή καθώς και στην βόρεια πλευρά του Κυβερνητικού Οικισμού Αγίων Αναργύρων Α’ που συνορεύει με τα Δημοτικά Όρια Λιβαδιών.

 

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα επιπρόσθετα έχουν καθαριστεί τα πεζοδρόμια και παγκέτα τους Κυβερνητικούς Οικισμού Κόκκινες και Τσακιλερό, στην περιοχή Ιδιωτικού Νοσοκομείου «Τίμιος Σταυρός», την περιοχή βόρεια του Δημοτικού Σχολείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και νότια μέχρι την Λεωφόρο Λύσου Σανταμά.

 

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας πληροφορεί επίσης το κοινό ότι το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Προσωρινού Πράσινου Σημείου για τους μήνες Οκτώβριο μέχρι τέλος Μαρτίου είναι  7.00 π.μ. με 5.00 μ.μ., από Τρίτη μέχρι και Κυριακή.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πληροφορεί το κοινό ότι μεταξύ   12 – 16/10/2020 θα πραγματοποιούνται και θα συνεχίζονται τα πιο κάτω τεχνικά έργα:

 • Κατασκευή πεζόδρομων στην οδό Κυκλάδων και Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου
 • Επιδιόρθωση εκσκαφών πεζοδρομίων στις οδούς Κουρίου, Ην. Εθνών και Λεωφόρο 1ης Απριλίου
 • Επιδιόρθωση εκσκαφών (από Υπηρεσίες) με άσφαλτο στις οδούς Αρσινόης, Χάριτων και Λεωφόρο 1ης Απριλίου 
 • Συντήρηση/ καθάρισμα οχετών και σχαρών στις οδούς Καλιφάτζια και Προδρόμου
 • Εργασίες συντήρησης σε Δημοτικές Κατοικίες

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας σε πρόσφατη συνεδρία του ενέκρινε συγκεκριμένες εκπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

Επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα Δημοτικά Τέλη και Φορολογίες για το έτος 2020, οι οποίες έχουν επηρεαστεί και παρέμειναν κλειστές αναγκαστικά λόγω της πανδημίας Covid – 19 με βάση τα Διατάγματα που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Όλες οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση εντός 75 ημερών από την ημερομηνία που αναγράφεται στα τιμολόγια του Δήμου Λάρνακας.

 

Οι ενστάσεις υποβάλλονται μόνο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στη συνέχεια θα εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή.

 

Οι μειώσεις αυτές αφορούν:

 • Μειώσεις φορολογιών/τελών σε επιχειρήσεις με υποχρεωτική αναστολή εργασιών για
 1. τα Δικαιώματα Χρήσης Επαγγελματικών Υποστατικών
 2. την Άδεια Χρήσης Υποστατικών Θεάματος και Εστίασης (Άρθρο 112) και
 3. το Τέλος Σκυβάλων

 

 • Μειώσεις φορολογιών/τελών σε επιχειρήσεις με μερική αναστολή εργασιών

Στις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες παρείχαν υπηρεσίες κατ' οίκον διανομής ή υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης, θα παραχωρηθεί μείωση 50% επί του ποσοστού μείωσης που αναλογεί στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν καθόλου για όλη την περίοδο που ίσχυε το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, για να εξασφαλίσουν τη μείωση που δικαιούνται, θα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αποδεικτικά στοιχεία, μέσω γραπτής ένστασης, ότι είχαν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους κατά την υπό αναφορά περίοδο. Ανάλογα με την περίπτωση που εμπίπτουν, θα γίνει και η ανάλογη μείωση.      

 

 • Άδεια Χρήσης μέρους πεζόδρομου/πλατείας κτλ για σκοπούς υπαίθριας εστίασης

Για την περίοδο που οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις ήταν κλειστές, δηλαδή 16.3.2020 μέχρι 20.5.2020, δεν θα επιβληθεί οποιαδήποτε χρέωση. 

Για την περίοδο από 21.5.2020, όπου οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις μπορούσαν να λειτουργήσουν και για όσο διάστημα θα έχουν υποχρέωση να έχουν αραιή διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων τους, να παραχωρηθεί μείωση 40% στη χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο που παραχωρείται προς χρήση. Διευκρινίζεται ότι τυχόν προσωρινή παραχώρηση επιπρόσθετου χώρου, θα χρεώνεται με τη μείωση του 40% επί του αρχικού Συμβολαίου.

 

 • Δικαιώματα Χρήσης Δημοτικών Υποστατικών και Χώρων (ενοίκια)

Η μείωση στο μηνιαίο ενοίκιο θα υπολογίζεται με βάση τις ημέρες που η επηρεαζόμενη επιχείρηση είχε αναστείλει της λειτουργίας της και θα ανέρθει στο 50% για την περίοδο που αναγκαστικά ήταν κλειστή, βάση του Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας

 

http://www.larnaka.org.cy/el/news/aakos-ga-dmotkes-forologes#.Xus4U0UzaUk

 

όπου αναγράφονται αναλυτικά τα ποσοστά μειώσεων ανά κατηγορία ή να αποτείνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη (τηλ. 24653892).

 

Νοικοκυριά

Επίσης, ο Δήμος Λάρνακας υπενθυμίζει ότι είναι σε ισχύ ειδικές μειώσεις/ απαλλαγές κατόπιν κριτηρίων στα δικαιώματα αποκομιδής σκυβάλων για κατόχους ταυτότητας Πολύτεκνου, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχους Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακατοίκητες κατοικίες, άτομά με αναπηρία και άνεργοι.

Για τις πιο πάνω μειώσεις/απαλλαγές οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά/δικαιολογητικά. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποτείνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη (τηλ. 24653892), ωράριο εργασίας για το κοινό Δευτέρα με Παρασκευή 7.30 π.μ.  – 1.30 μ.μ.

                                                    

Παρακαλείται το κοινό όπως τακτοποιήσει τις οφειλές του προς το Δήμο Λάρνακας έγκαιρα και μέσα στα καθορισμένα χρονικά περιθώρια.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

https://larnakaregion.com/newsletter/newsletter_2020_09_25.html

 

Για τυχόν παράπονα και εισηγήσεις επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 80006500.