24/05/2016 - Κληρώσεις και προγράμματα εκπτώσεων για την προώθηση της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά

Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να προωθήσει κανείς την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά; Μα φυσικά με την παροχή πληροφοριών στου δημότες αλλά και μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες όπως κληρώσεις ηλεκτρικών ειδών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και του Προγράμματος Εκπτώσεων FIESTA. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η αποστολή του έργου FIESTA (Families Intelligent EnergySaving Targeted Action) το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Το έργο FIESTA προωθεί τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και των δαπανών σε σχέση με την ενέργεια στα νοικοκυριά, προς όφελος του προϋπολογισμού του κάθε νοικοκυριού αλλά και του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Οι Ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διεξάγουν ελέγχους ενεργειακής κατανάλωσης και θα πραγματοποιήσουν κληρώσεις ανάμεσα σε άτομα τα οποία αιτήθηκαν ελέγχους ή έλαβαν μέρος σε εργαστήρια με θέμα την ενεργειακή απόδοση στα νοικοκυριά. Τα δώρα των κληρώσεων ποικίλουν από λαμπτήρες LED μέχρι κλιματιστικά κλπ και είναι σε κάθε περίπτωση υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Το έργο FIESTA συντονίζει το AREA Science Park και σε αυτό συμμετέχουν 5 τεχνικοί συνεργάτες (ένας για κάθε συμμετέχουσα χώρα) και 14 πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 2.4 εκατομμύρια ευρώ.

Στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά στοχεύει και το Πρόγραμμα Εκπτώσεων FIESTA. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα δίκτυο καταστημάτων πώλησης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα προσφέρουν μια ειδική έκπτωση σε είδη υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η έκπτωση θα γίνεται σε καταναλωτές οι οποίοι θα προσκομίζουν κουπόνι το οποίο θα φέρει τα λογότυπα του έργου FIESTA και αύξων αριθμό. Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται τα κουπόνια από τα κατά τόπους ενεργειακά γραφεία. Τόσο η Λάρνακα όσο και η Λεμεσός προετοιμάζονται αυτή την χρονική περίοδο για να εφαρμόσουν το Πρόγραμμα Εκπτώσεων FIESTA στην πόλη τους. Νέα σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του έργου (www.fiesta-audit.eu/) και στην επίσημη ιστοσελίδα των Δήμων Λάρνακας και Λεμεσού.

Τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου εφαρμογής του FIESTA είναι πολύ θετικά: 506 έλεγχοι ενεργειακής κατανάλωσης στα 5 Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν (Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρος), 100 εργαστήρια για μαθητές και άλλους και προετοιμασία για 11κληρώσεις. Πολλές ακόμη δραστηριότητες θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του έργου, το 2017.

Οι Κυπριακές πόλεις που συμμετέχουν στο έργο, η Λάρνακα και η Λεμεσός, έχουν ιδρύσει Ενεργειακά Γραφεία FIESTA (FIESTA Energy Helpdesks,EHDs) τα οποία παρέχουν δωρεάν τεχνικές και πρακτικές συμβουλές σε ότι αφορά την μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά.  Μπορείτε να αιτείστε δωρεάν έλεγχο ενεργειακής κατανάλωσης στην ιστοσελίδα του έργου ή στις ιστοσελίδες των Δήμων Λάρνακας και Λεμεσού ή ακόμη να επισκεφθείτε τα κατά τόπους Ενεργειακά Γραφεία. Ο έλεγχος ενεργειακής κατανάλωσης θα σας υποδείξει πόση ενέργεια αλλά και χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. Επιπρόσθετα, θα εξασφαλίσετε ένα κουπόνι για τις κληρώσεις ειδών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Στο επερχόμενο φεστιβάλ του Κατακλυσμού στη Λάρνακα (17 – 22 Ιουνίου 2016) θα μπορείτε να επισκεφθείτε το περίπτερο FIESTA στο οποίο θα παρέχεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό.

Δείτε τα εκπαιδευτικά φιλμάκια που ετοιμάστηκαν  στα πλαίσια του FIESTA στον ακόλουθο σύνδεσμο www.youtube.com/watch?v=oQyHTQL6YMc

Για αιτήσεις ελέγχου ενεργειακής κατανάλωσης ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.fiesta-audit.eu/el/, να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο perivallon@larnaka.com, να επισκεφθείτε το Γραφείο μας στον 3ο όροφο του Δημοτικού Μεγάρου ή να μας τηλεφωνήσετε στο 24816556.