24/04/2020 - Επέτειος Γενοκτονίας των Αρμενίων

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

 

Εκατόν πέντε χρόνια, συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μια από μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα. Εκατόν πέντε χρόνια από την Κόκκινη Κυριακή της 24ης Απριλίου 1915, όταν δόθηκε το επίσημο πρόσταγμα από τις τότε τουρκικές αρχές, για εφαρμογή των σχεδίων συστηματικής εξόντωσης του αρμενικού λαού. Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν, στα πλαίσια της πολιτικής εθνοκάθαρσης των Νεοτούρκων και εκατοντάδες χιλιάδες εκπατρίστηκαν και προσφυγοποιήθηκαν.

 

Η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λάρνακα, ως το τότε κύριο λιμάνι του νησιού,  δεν έμεινε ασυγκίνητη, μπροστά στην τραγωδία του αρμενικού λαού και είναι ακριβώς στην Λάρνακα που εκατόν πέντε χρόνια πριν σαν σήμερα, έφτασαν Αρμένιοι πρόσφυγες καταδιωκόμενοι από τους Οθωμανούς.

 

Η πόλη της Λάρνακας άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχθεί όσους Αρμένιους είχαν γλιτώσει από την σφαγή και τις απελάσεις και από έκτοτε οι δεσμοί της Λάρνακας και των Αρμενίων παραμένουν δυνατοί.

 

Η Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην οδό Αρμενικής Εκκλησίας στο κέντρο της πόλης που κτίστηκε από τους Αρμένιους πρόσφυγες που ήρθαν στη Λάρνακα, το Αρμενικό Κοιμητήριο καθώς και το ορειχάλκινο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στο παραλιακό μέτωπο αποτελούν μαρτυρία των στενών αυτών δεσμών. Αλλά πέραν αυτών των ιστορικών μνημείων, η Αρμενική Κοινότητα παραμένει ζωντανή και δραστήρια αφού στη Λάρνακα, λειτουργεί ένα από τα τρία Αρμένικα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου, η Αρμενική Λέσχη, το Ίδρυμα Καλαϊτζιάν  και παράρτημα της AGBU (Armenian General Benevolent Union).

 

Η παρουσία της Αρμενικής Κοινότητας συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία, στην αθλητική  αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης μας.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά, συμπαρίσταται στον Αρμενικό λαό στην προσπάθειά του για δικαίωση των τραγικών μαρτύρων του και αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

 

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια του Αρμένικου λαού για διατήρηση αναλλοίωτης της ιστορικής του μνήμης.

 

Οι Αρμένιοι, διεκδικούν τη δικαίωση των ομοεθνών μαρτύρων τους και την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

 

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης ο Δήμος Λάρνακας  αποτείνει φόρο τιμής στη μνήμη των Αρμενίων υπενθυμίζοντας το δικαίωμα όλων των λαών και Εθνών ανά τον κόσμο για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

ΛΑΡΝΑΚΑ, 24 Απριλίου 2020