14/02/2020 - Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ!

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ – ΜΑΡΙΝΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 13 Φεβρουάριου 2020, στα Γραφεία του Δήμου Λάρνακας, επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την πόλη και επαρχία Λάρνακας. Κατά την επίσκεψη είχε συνάντηση με τον Δήμαρχό Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και ακολούθως διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους Δημάρχους της Επαρχίας Λάρνακας. 

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός, ανάφερε ότι μόλις το προηγούμενο βράδυ έληξαν με επιτυχία, μετά από πολύμηνες διαδικασίες, οι  διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία Ισραηλινών για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού – Μαρίνας Λαρνακας. Η όλη ανάπτυξη θα ανέρθει στο 1 δισεκατομμύριο με πολλαπλά οφέλη. Αναμένεται στο επόμενο 10ημερο η υπογραφή των Συμβολαίων και στην συνεχεία η έναρξη των εργασιών υλοποίησης.

Όπως ανάφερε ο Υπουργός, πρόκειται για μια ιστορική μέρα, καθότι το έργο αυτό έχει πολλά  οφέλη όχι μονό για την Λάρνακα, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη. Το έργο περιλαμβάνει λιμενικές υποδομές, μαρίνα, ανάπλαση και ανάπτυξη γης, οδικού δικτύου, χώρους πρασίνου, πάρκα και πεζόδρομους καθώς και οικιστικές μονάδες, χώρους εστίασης και αναψυχής και άλλες κοινωνικές αναπτύξεις σε μια περίοδο 10 με 15 χρόνων, με επιπλέον ετήσιες οικονομικές δραστηριότητες, μόνο στη Λάρνακα,

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας, μετάφερε τις ευχαριστίες τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και τις δικές του για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τον Υπουργό και από όλους τους Βουλευτές, αρμόδιους Φορείς και Λειτουργούς και επισήμανε ότι από σήμερα μια νέα εποχή αρχίζει για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας, αλλά και για όλη την Κύπρο. Η υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού – Μαρίνας θα δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία της πόλης με πολλές θέσεις εργασίας αλλά και νέες προοπτικές που θα ανοιχθούν στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου.

Επίσης, επισήμανε την έντονη συμβολή του Δήμου Λάρνακας κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων και ιδιαίτερα στη άρση του μπλαφόν, κάτι το οποίο ήταν ένας από του ανασταλτικούς παράγοντες προς την μη επίτευξη Συμφωνίας μέχρι τώρα.  Επίσης, ο Δήμος Λάρνακας είχε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με τις εγκαταστάσεις και υποδομές από την εν λόγω ανάπτυξη, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου.

Ακολούθησε συνεδρίαση με τον Υπουργό, για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν την πόλη της Λαρνακας κατά την οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχο Λάρνακας, Βουλευτές Λάρνακας, Επικεφαλείς των Δημοτικών Ομάδων Δήμου Λάρνακας καθώς επίσης και Υπηρεσιακοί Λειτουργοί του Υπουργείου και του Δήμου Λαρνακας