09/04/2021 -

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, στο Παττίχειο Θέατρο ΣΚΑΛΑ συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την πόλη και Επαρχία Λάρνακας. Ο Υπουργός ήταν συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλους εκπρόσωπους Τμημάτων που υπάγονται στο Υπουργείο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, οι Επικεφαλείς των Δημοτικών Ομάδων Λάρνακας, Βουλευτές Λάρνακας και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και του Δήμου Λάρνακας.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας για το οποίο  ο Υπουργός ενημέρωσε ότι θα ανοίξει για το κοινό τον προσεχή Ιούλιο. Ενόψει αυτού του γεγονότος, ζήτησε όπως ο Δήμος Λάρνακα και η ΕΤΑΠ Λάρνακας προωθήσουν την επισκέψιμοτητα του.  Ο Δήμαρχος Λάρνακας δεσμεύτηκε για την επιδιόρθωση των πεζοδρομίων περιμετρικά του Μουσείου αλλά και όπως ο Δήμος Λάρνακας συνδράμει έμπρακτα στην προώθηση του Μουσείου για αύξηση της επισκεψιμότητας του.

Ο Δήμαρχος παρακάλεσε τόσο τον Υπουργό όσο και την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων όπως όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος της πόλης, να παραμείνουν στη Λάρνακα και να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Διευθύντρια του Υπουργείου ανάφερε ότι τα ευρήματα θα μείνουν στη πολή και προς τούτο γίνεται έρευνα για εξεύρεση κατάλληλου αποθηκευτικού χώρου για ασφαλή φύλαξη τους στη Λάρνακα.

Όσον αφορά τις ανασκαφές στο Αρχαίο Λιμάνι Λάρνακας, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, ενώ το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέλαβε να καθαρίσει τον χώρο για να είναι έτοιμος για την έναρξη τους.

Σε σχέση με την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, ο Δήμαρχος Λάρνακας ζήτησε από τον Υπουργό όπως γίνει ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαίου Λιμανιού και του ψηφιδωτού της οδού Αγίου Νεοφύτου, ενώ σε δεύτερη φάση να επιδιωχθεί και η ενοποίηση των εν λόγω τριών χώρων και με το Αρχαίο Κίτιο και την περιοχή Χρυσοπολίτισσας.  Ο Δήμαρχος ανάφερε ότι ο Δήμος Λάρνακας είναι έτοιμος να  προχωρήσει με την ανάθεση σε μελετητή του σχεδιασμού της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαίου Λιμανιού και του Ψηφιδωτού εάν το Υπουργείο καταβάλει τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να αναδειχθούν το συντομότερο οι τρείς αρχαιολογικοί χώροι υψίστης αρχαιολογικής σημασίας για την πόλη.

Η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι όπως το Ψηφιδωτό παραμείνει στη θέση του, προστατευθεί και γίνει επισκέψιμο. Παράλληλα ανάφερε ότι, όσον αφορά την ενοποίηση του χώρου του Ψηφιδωτού με την οδό Κίμωνος που βρίσκονται τα άλλα δύο αρχαιολογικά σημεία, απαιτείται η απαλλοτρίωση ακόμα 4 τεμαχίων αφού μέχρι τώρα έχουν ήδη απαλλοτριωθεί τα υπόλοιπα που απαιτούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Συμφωνήθηκε επίσης, όπως προχωρήσουν παράλληλα οι ανασκαφές στο Αρχαίο Λιμάνι, ο Σχεδιασμός της ενοποίησης των χώρων και οι απαλλοτριώσεις των τεμαχίων. Ο Δήμος Λάρνακας θα αναλάβει τον σχεδιασμό ενοποίησης των χώρων με δημιουργία πεζογέφυρων, με πόρους που θα διαθέσει το Υπουργείο.

Όσον αφορά τη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας στον χώρο του πρώην Στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών (χώρος Πολιτικής Άμυνας) έναντι της Αλυκής Λάρνακας, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι αναμένεται να ληφθεί η μίσθωση του χώρου και ακολούθως το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ετοιμάσει κτηριολογική μελέτη για τις ανάγκες στέγασης του Μουσείου. Στη συνέχεια το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με την εισήγηση όπως προχωρήσει σχεδιαστικά (ανοικτός διαγωνισμός, επιλογή μελετητή κ.α.), υπολογισμός προϋπολογισμού και έγκριση κονδυλιού για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός υλοποίησης του έργου. Το Υπουργείο ακολούθως θα εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα προς υλοποίηση του Μουσείου.

Σχετικά με το θέμα ανάδειξης του Τάφου του Αγίου Θεράποντος που βρίσκεται δίπλα από το Γυμνάσιο Δροσιάς πίσω από το πρατήριο βενζίνης σε Τ/Κ γη, ο Υπουργός ζήτησε από τον Δήμο Λάρνακας όπως υποβάλει εισήγηση ετοιμάζοντας σχετική πρόταση με μελετητή, μαζί με προτεινόμενο κοστολόγιο για κατασκευή στεγάστρου και στην συνέχεια να υποβληθεί στο Υπουργείο για μελέτη και έγκριση επιχορήγησης του έργου.

Για την επέκταση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας από την Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) μέχρι το παραλιακό μέτωπο της Βορόκληνης, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανάφερε ότι στο Σχέδιο Περιοχής των Χώρων Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, προβλέπει όπως οι τοπικές αρχές αναλάβουν τον σχεδιασμό για δημιουργία του. Ο Υπουργός ανάφερε ότι πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη και έρευνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνει επίχωση και να δημιουργηθεί αμμώδης παραλία στον πιο πάνω χώρο.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Λάρνακας έθεσε το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην κατασκευή του Σταθμού Μετεπιβίβασης Επιβατών στον χώρο Στάθμευσης της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Ακολούθως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ανάλαβε να ενημερώσει το Δήμο για το πού βρίσκονται οι διαδικασίες.

Επίσης, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι προχωρά η αντικατάσταση των στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων σε παγκύπρια βάση. Ζητήθηκε ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το θέμα και υπολογίζεται ότι τα στέγαστρα και οι στάσεις θα αντικατασταθούν σε περίοδο 3 ετών περίπου και κάλεσε τους Δήμους και τις Κοινότητες μέχρι τότε να συνεχίσουν να συντηρούν τα στέγαστρα και σε περίπτωση που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης,  το Υπουργείο διαθέτει προδιαγραφές για την κατασκευή τους και μπορεί να τις εφοδιάσει. Αν υπάρχει μερική ανάγκη αντικατάστασης του Υπουργείο θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα επιχορήγησης τους.

Σε σχέση με την μετακίνηση του των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Λάρνακας από την Πλατεία Βασιλέως Παύλου, ο Δήμαρχος ανάφερε ότι το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές τοποθεσίες για μετακίνηση της Υπηρεσίας διανομής δεμάτων από το κέντρο της πόλης σε άλλο σημείο.  Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλου χώρου στη Λάρνακας και ο Δήμαρχος πρότεινε όπως το νέο Ταχυδρομείο ανεγερθεί σε κυβερνητικό τεμάχιο επί της οδού Δήμητρας (πάροδος Λεωφ. Μακαρίου) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης από όπου θα εξυπηρετεί πολύ πιο εύκολα τόσο τις ανάγκες του ταχυδρομείου όσο και θα εξυπηρετεί πολύ καλύτερα το κοινό αφού υπάρχει διαθέσιμος χώρος και για στάθμευσης.