10/04/2020 - Καταπολέμηση Κουνουπιών - Αεροψεκασμοί

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ

Η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι ταυτόχρονα με τις απολυμάνσεις που γίνονται για καταπολέμηση του Κορωνοϊού, συνεχίζονται και οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών.

Συγκεκριμένα ψεκάζονται, τα στάσιμα νερά σ’ όλη την πόλη, σχάρες ομβρίων νερών, ανοικτά κανάλια ομβρίων και οι περιοχές των Αλυκών.

Λόγω της φετινής πολυομβρίας και την αυξανόμενη ροή των χειμάρρων (Καμάρων, Παλιού Σκοπευτηρίου, Τεκκέ) οι οποίοι μεταφέρουν οργανικές ουσίες στις λίμνες, δημιουργήθηκαν ιδανικές συνθήκες εντός των αλόφυτων και των καλαμιώνων για την εκκόλαψη των κουνουπιών.

Ήδη παρατηρείται μεγάλη εκκόλαψη στην περιοχή του Spyros beach, του Τεκκέ, του Παλιού Σκοπευτηρίου και των Καμάρων μέχρι το Παρατηρητήριο Πουλιών (παρά το Παττίχειο Αμφιθέατρο). Οι περιοχές αυτές ψεκάζονται από τα συνεργεία του Δήμου τα οποία ενισχύονται με το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών για κάλυψη της δύσβατης περιοχής των Καμάρων μέχρι το Παρατηρητήριο Πουλιών.

Επειδή πολλοί συμπολίτες μας τηλεφωνούν και ρωτούν για το εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για τον αεροψεκασμό και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  • Στην προστατευόμενη περιοχή των Αλυκών χρησιμοποιείται τόσο για επίγειους όσο και εναέριους ψεκασμούς μόνο το βιολογικό παρασκεύασμα που περιέχει τον μικροοργανισμό Bacillus thuringiensis, subsp. israelensis (Bti), που δρα εντός 6 - 24 ωρών στο νερό εναντίων των προνυμφών των κουνουπιών (Aedes sp., Culex sp. και Anopheles sp.).

Το σκεύασμα αυτό δεν επηρεάζει άλλους υδρόβιους οργανισμούς όπως τις γαρίδες των Αλυκών μας (Artemia salina), τα ιπτάμενα έντομα (πεταλούδες, μέλισσες κ.α.) αλλά ούτε τον ανθρώπινο οργανισμό.   

Πρόκειται για εγκεκριμένο βιολογικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και υγροτόπους που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση  RAMSAR. Η χρήση του γίνεται με την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Κράτους και τις άλλες Αρμόδιες Υπηρεσίες. Η περιοχή ελέγχεται πριν τον αεροψεκασμό και 48 ώρες μετά, από Λειτουργούς του Δήμου Λάρνακας, ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά θνησιμότητας των προνυμφών των κουνουπιών.

  • Ο έλεγχος όλων των περιοχών της πόλης συνεχίζεται ολόχρονα για παρακολούθηση των  πληθυσμών των κουνουπιών στα στάσιμα νερά ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα.
  • Στόχος μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και η μείωση της όχλησης που προκαλούν αυτά τα αιμομυζητικά έντομα.

Στα πλαίσια αυτά ζητούμε και την βοήθεια των συνδημοτών μας ώστε να αδειάζονται οποιαδήποτε βαρέλια, δοχεία, παλιά ελαστικά, παλιά ντεπόζιτα που βρίσκονται στις οικίες/ υποστατικά τους και περιέχουν νερό. Επίσης στάσιμα νερά σε υπόγεια οικιών/ πολυκατοικιών/ κολυμβητικών δεξαμενών εκτός λειτουργίας, μπορούν να εκκολάψουν χιλιάδες κουνούπια, τα οποία θα επηρεάσουν όλη την γειτονιά. Αυτά πρέπει να αντλούνται με ευθύνη των ιδιοκτητών.

  • Για οποιεσδήποτε πληροφορίες το κοινό μπορεί να αποτείνεται στα τηλέφωνα της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακα στα τηλέφωνα : 24816557/559/562.

ΛΑΡΝΑΚΑ, 10 Απριλίου 2020