21/01/2014 - Η Λάρνακα ανάμεσα στις δέκα επικρατέστερες πόλεις για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2013

Η  Λάρνακα ανάμεσα στις δέκα επικρατέστερες πόλεις για
το βραβείο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2013
(European Mobility Week Award 2013)

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Λάρνακα είναι ανάμεσα στις 10 επικρατέστερες πόλεις για το βραβείο “European Mobility Week Award 2013’’.

Πρόκειται για μία πολύ τιμητική αλλά συνάμα πολύ σημαντική διάκριση για τη Λάρνακα που της δίνει τη δυνατότητα προβολής στο εξωτερικό σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα και παράλληλα το δικαίωμα να διεκδικήσει με αξιώσεις κονδύλια για την δημιουργία υποδομών αειφόρου ανάπτυξης. Το γεγονός ότι η Λάρνακα έχει επιλεγεί ανάμεσα σε  1,931 πόλεις ως μια από τις  δέκα επικρατέστερες για την προσπάθεια της να προωθήσει την βιώσιμη και εναλλακτική κινητικότητα, δίνει αισιόδοξα μηνύματα

Ο Δήμος Λάρνακας πλαισιωμένος και φέτος από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή αγκαλιά, αυτή του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και σε συνεργασία με την εταιρεία λεωφορείων Ζήνων, το γραφείο πληροφόρησης Europe Direct Λάρνακας και το Αστικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Λάρνακας γιόρτασε το θεσμό αυτό (16 – 22 Σεπτεμβρίου) με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο.

Μια εβδομάδα γεμάτη ενέργεια και αισιοδοξία με την πόλη να δημιουργεί για την πόλη. Ο καθιερωμένος ποδηλατικός γύρος πραγματοποιήθηκε με τη μεγαλύτερη συμμετοχή περισσότερων από ποτέ, ενώ πολλοί μαθητές των τοπικών σχολείων συμμετείχαν σε περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές  δράσεις. Επίσης αρκετοί συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις να ενημερωθούν και να προβληματιστούν για το πώς με την δική τους συμβολή μπορεί η πόλη μας να παραμείνει στην τροχιά της βιώσιμης κινητικότητας και να αναπτυχθούν υποδομές και κουλτούρα που θα συμβάλει στην ενίσχυση του θεσμού. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη έκθεση ποδηλάτου και αυτοκινήτου χαμηλών εκπομπών ρύπων και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν πιλοτικές εφαρμογές θαλάσσιων συγκοινωνιών και υιοθετήθηκε εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός μέτρων από την Τοπική Αρχή για την προώθηση των εναλλακτικών μέσων διακίνησης.

Το κεντρικό θέμα της Εβδομάδας “Clean Air – it’s your move” – «Καθαρός Αέρας – είναι η δική σου κίνηση» υιοθετήθηκε πλήρως στις δράσεις που διοργανώθηκαν από τον Δήμο και η μαζική συμμετοχή των πολιτών σε συνδυασμό με τη μεγάλη στήριξη από χορηγούς και οργανωμένα σύνολα της πόλης, κατέταξαν την Λάρνακα σε μία από τις δέκα πρώτες θέσεις του διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη συνεχή διάκριση του Δήμου Λάρνακας στο θεσμό.

Ο Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί όλους τους συνδιοργανωτές, χορηγούς και υποστηρικτές που συνέβαλαν στη διοργάνωση και διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2013. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές οι οποίοι με τις φρέσκες ιδέες τους, έδωσαν μια ξεχωριστή υφή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

ΛΑΡΝΑΚΑ, 17 Ιανουαρίου 2014