27/09/2019 - Λεfkart

 

«Λefkart»

 

Για δεύτερη χρονιά διοργανώθηκε, την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, η έκθεση «Λefkart» από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

 

Με την έκθεση αυτή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα-Πηγή Έμπνευσης» το οποίο επιχορηγήθηκε όπως και πέρσι από το Σχέδιο για τη Διατήρηση και Ενίσχυση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και αποσκοπούσε στη μετάδοση του συνόλου των πληροφοριών του λευκαρίτικου κεντήματος ως πηγή έμπνευσης για τους νέους. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν καθηγητές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσα από σεμινάρια τα οποία επικεντρώθηκαν στην ιστορική εξέλιξη του λευκαρίτικου κεντήματος και στη δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του κεντήματος στις εφαρμοσμένες τέχνες. Επίσης, οι καθηγητές, μαζί με τις κεντήτριες του Συνδέσμου Παραγωγής και Προβολής Λευκαρίτικου Κεντήματος μελέτησαν και εξασκήθηκαν στην τεχνική κατασκευής του κεντήματος.

 

Η έκθεση «Λefkart» αποτελεί την ολοκλήρωση του προγράμματος, με έργα των μαθητών που βασίστηκαν στην ιδέα του Λευκαρίτικου κεντήματος έτσι όπως μεταφέρθηκε από τους εκπαιδευόμενους / εκπαιδευτές καθηγητές τους. Σε ομιλία του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, την οποία ανάγνωσε ο κ Ιασωνίδης, Αντιδήμαρχος Λάρνακας κ. Ιάσωνα Κ. Ιασωνίδη, τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό «αποσκοπεί στην καλλιέργεια συνείδησης, τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους μαθητές σε σχέση με την κυπριακή Λαϊκή Τέχνη με αποτέλεσμα, να συμβάλλουν στην προσπάθεια για διαφύλαξή της».

 

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης, συνεχάρηκε τους διοργανωτές και δήλωσε για το πρόγραμμα: «Θεωρώ ιδιαίτερα τυχερούς τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, που το παρακολούθησαν και άντλησαν γνώσεις σχετικά με τα λευκαρίτικα μοτίβα και υλικά. Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος, οι εμπλεκόμενοι είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να εργαστούν δημιουργικά στα σχολεία με τους μαθητές τους και να μεταφέρουν τις γνώσεις που απέκτησαν».

 

Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη - Αρχεία Λάρνακας μέσα από δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα - Πηγή Έμπνευσης» και την έκθεση «Λefkart», αποσκοπούν στην  διάδοση και προβολή της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού, δημιουργώντας συνειδήσεις ταυτότητας στους νέους.