02/06/2017 - Ο Φον Δημητράκης του Δημήτρη Ψαθά από την Κύρια Σκηνή του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ

«Ο Φον Δημητράκης»  του Δημήτρη Ψαθά
Από την Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»


ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» με τον ίδιο σεβασμό και συνέπεια απέναντι στους θεατές του αλλά και με αίσθηση ευθύνης για την επαγγελματική και αποκεντρωτική του ταυτότητα προτείνει για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο την έξοχη και επίκαιρη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ο Φον Δημητράκης».

Το Έργο

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας της Κατοχής του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής, ο οποίος μέσα στην κατοχή βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να γίνει υπουργός, συνεργαζόμενος όμως με τουςΓερμανούς. Μέσα όμως στο σπίτι του και πίσω από την πλάτη του επικρατούν αντίθετες τάσεις. Η οικογένεια του σε αντίθεση με εκείνον αποτελείται από πατριώτες, ο γιός του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του λαμβάνει ενεργό μέρος στην αντίσταση, ενώ ο αδελφός του ο Λεωνίδας, δάσκαλος στο επάγγελμα και αγωνιστής ανοίγει μέσα στην Κατοχή μπακάλικο, απ’όπου διακινεί στα κρυφά πολεμοφόδια στους αντάρτες στο βουνό πίσω από την πλάτη του. Ο Δημητράκης καμαρώνει για την υπουργική του καρέκλα, μέχρι που έρχεται η στιγμή να πάρει μια μεγάλη απόφαση.


Πίσω από τη έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον. Το πρόσωπο του κεντρικού χαρακτήρα είναι «προϊόν» μιας ανώμαλης και δραματικής περιόδου, μα ταυτοχρόνως διαχρονικό και πανανθρώπινο : ένας επικίνδυνος κακομοίρης με μίζερη συνείδηση, ένας εν δυνάμει Κάϊν για ένα πινάκιο εξουσίας. Αυτά θα προσπαθήσει να αναδείξει η σκηνοθετική προσέγγιση και θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ανθρωπισμού …
Το διαχρονικό και πανανθρώπινο στοιχείο του έργου. Η επικαιρότητα του έργου- Ζούμε σε μια εποχή που μοιάζει σε πολλά μ’εκείνην που γράφτηκε. Κι όμως είναι μια έξοχη κωμωδία με την υπογραφή του Δημήτρη Ψαθά. Και θα περιοδεύσει την καλοκαιρινή περίοδο σ’όλη την Ελεύθερη Κύπρο συμβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην θεατρική αποκέντρωση.
Συντελεστές

Την σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο Ανδρέας Μελέκης, τα σκηνικά και κοστούμια ο Γιώργος Γεωργιάδης και την μουσική επιμέλεια ο Βαλεντίνος Βαλιαντής. Στον ομώνυμο ρόλο του «Φον Δημητράκη» ο Σοφοκλής Κασκαούνιας και μαζί του ένα εκλεκτό επιτελείο από εννέα επαγγελματίες ηθοποιούς - Μόνικα Μελέκη, Παρασκευή Αναστασίου, Ανδρέας Μελέκης, Χρίστος Καραϊσκος, Μαρία Μουστάκα, Λουκάς Λουκά, Φοίβος Γεωργιάδης και Αριάνα Ιωάννου.


Πρεμιέρα : Σάββατο 17 Ιουνίου 2019 – Ώρα 8.30 μ.μ.
Παραστάσεις : 18 & στις (23 Ιουνίου σε συνεργασία με τα ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) – Ώρα 8.30 μ.μ.
στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»
Περιοδείες : Σε Περιφερειακούς Δήμους και Κοινότητες