04/02/2016 - Θεσμός / Πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, στα Γραφεία του Δήμου Λάρνακας, συνάντηση Λειτουργών του Δήμου, κλιμακίου του Γραφείου Πρόληψης Εγκληματών του Αρχηγείου Αστυνομίας με επικεφαλή τον Ανώτερο Υπαστυνόμο Λάρνακας κ. Σώζο Καϊμακλιώτη και τη Λοχία κ.Τροοδία Παύλου και με Αστυνομικούς της Γειτονιάς.

Σκοπός της  συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων για το Θεσμό/ Πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», ο οποίος θεσμός είναι σε ισχύ στο Δήμο Λάρνακας από το καλοκαίρι του 2014.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας.  Επίσης, προγραμματίστηκαν διάφορες δράσεις για ενημέρωση και συντονισμό των πολιτών, όπως διαλέξεις, σεμινάρια επιμόρφωσης, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Για επίτευξη των πιο πάνω, ο Δήμος Λάρνακας και η Αστυνομία Κύπρου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Θεσμός/ Πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» στόχο έχει να ενισχύσει την ασφάλεια των δημοτών. Οι ίδιοι οι δημότες – Παρατηρητές είναι «τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας», η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γωνιά μέρα και νύκτα.

Ο Θεσμός/ Πρόγραμμα, λειτουργεί με βάσει τους ακόλουθους άξονες: 
α. οι πολίτες παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ασυνήθιστες/ ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους,
β. ο Αστυνομικός της Γειτονιάς συμβουλεύει τους πολίτες σε τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος όπως:
- πως οι δημότες να κάνουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους λιγότερο ελκυστικές σε εγκληματίες,
- πως οι δημότες να είναι σε εγρήγορση για ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή τους,
γ. η Αστυνομία δεν ενθαρρύνει τους πολίτες να παίρνουν το Νόμο στα χέρια τους,
δ. η Αστυνομία δεν ζητά από κανένα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για πρόληψη του εγκλήματος. Η ευθύνη για τη σύλληψη των εγκληματιών ανήκει μόνο στην Αστυνομία.

Η επιτυχία του Θεσμού/ Προγράμματος, αλλά και η αποτελεσματικότητα του, έγκειται στη συνεργασία των Δημοτών με την Κοινοτική Αστυνόμευση. Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε  δημότης μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας, κτίζοντας ένα σύμπλεγμα κοινωνικής συνοχής και ένα κοινωνικό δίκτυο πρόληψης καθιστώντας τον, ενεργό πολίτη.

Ο εν λόγω Θεσμός/ Πρόγραμμα έχει αγκαλιαστεί θερμά από τους δημότες και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του είναι άμεσα και θετικά. Ο Δήμος Λάρνακας έχει αγαστή συνεργασία με την Κοινοτική Αστυνόμευση.

Όσοι από τους δημότες επιθυμούν να εγγραφούν στο Θεσμό/ Πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τον Συντονιστή στο Δήμο Λάρνακας κ. Γιώργο Νικολάου στο τηλ. 24816575 μεταξύ των ωρών 8.00 π.μ. με 2.30 μ.μ.