26/05/2015 - Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γεώργιο Λακκοτρύπη

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Μάιου 2015, συνάντηση  του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Ν. Λουρουτζιάτη και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γεώργιο Λακκοτρύπη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση, εκ μέρους του κ. Υπουργού, σχετικάμε τις ενέργειες που γίνονται από την Κυβέρνηση και τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών/ Υγραερίου και ΚΕΤΑΠ, καθώς και διάφορων θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό.

Μετακίνηση εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών/ Υγραερίου/ Υγρών Καύσιμων

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών/ Υγραερίου/ Υγρών Καύσιμων έχει προγραμματιστεί σε 3 σκέλη:

1. Μετακίνηση των Κρατικών Αποθεμάτων – ΚΟΔΑΠ.
2. Μετακίνηση Εγκαταστάσεων Υγραερίου.
3. Μετακίνηση Ιδιωτικών Εταιρειών.

Η μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων – του ΚΟΔΑΠ στο Βασιλικό έχει ήδη ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2015, μετά από υπογραφή της Συμφωνίας που έγινε μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης  Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) και της Εταιρείας VTT Vasiliko Ltd (VTTV) και μέχρι σήμερα από τα 132,000 κυβικά μετρά, έχουν μεταφερθεί 23,000 κυβικά μέτρα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός Ιουλίου 2015. Με το άδειασμα των δεξαμενών θα ακολουθήσει ο καθαρισμός τους, ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα για την αποξήλωση.

Για το λόγο αυτό, έχουν προκηρυχθεί  προσφορές που αφορούν τις Περιβαλλοντικές Μελέτες και την αποξήλωση και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2015, θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποξήλωσης.

Εγκαταστάσεις Υγραερίου και Υγρών Καυσίμων

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση  με τις Εταιρείες Υγραερίου και ότι έχουν ενημερωθεί, σχετικά με το κόστος ενοικίασης χώρου στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, την πολεοδομική πολιτική και τα κίνητρα φορολογικής πολιτικής όσον αφορά το υγραέριο.

Αναμένεται ότι οι Εταιρείες Υγραερίου που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν χώρο,  θα καταθέσουν σχετική αίτηση μέχρι τις 6 Ιουνίου 2015. Παρόμοιες ενέργειες γίνονται και με τις Εταιρείες Υγρών Καυσίμων, με στόχο να τους μισθωθεί γη στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της μετακίνηση των εγκαταστάσεων είναι σύνθετο, τόνισε ότι η θέση του Δήμου Λάρνακας όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, πηγάζουν από το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης και κάλεσε τις Ιδιωτικέ Εταιρείες να συνεργαστούν με την Κυβέρνηση για την εξασφάλιση χώρου που εγκρίθηκε στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό και για συντονισμένες ενέργειες για υλοποίηση της μετακίνησης. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχωρά με το Σχέδιο Περιοχής του χώρου που θα προκύψει, από τη μετακίνηση.

Τουρισμός

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε τον κ. Υπουργό σχετικά με τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες που γίνονται σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, όσον αφορά τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Λάρνακα καταλαμβάνει ποσοστό μόνο 10% επί των παγκύπριων τουριστικών αφίξεων, λόγω της έλλειψης τουριστικών κλινών.  Ελπιδοφόρες όμως προοπτικές δημιουργούνται, από τη λειτουργία, εντός των επόμενων μηνών, πέντε νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν υποβληθεί ακόμα δύο καινούριες αιτήσεις για ανέγερση ξενοδοχείων στην περιοχή Αγίου Λαζάρου. Επίσης, ανέφερε ότι παρατηρείται μια σχετική άνοδος το τελευταίο διάστημα, στις επισκέψεις Επιχειρηματιών, κυρίως από Αίγυπτο και Λίβανο που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Λάρνακα καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, μέσω της προσέλκυσης τουρισμού και κατά τους χειμερινούς μήνες. Προς τούτο, εφάρμοσε Πρόγραμμα Δωρεάν Χειμερινών Δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει περιπάτους και ξεναγήσεις, εκδρομές, παρουσίαση παρασκευής τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία κρασιού και άλλα. Επίσης, γίνεται μεθοδική προσπάθεια στον Αθλητικό, Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Τουρισμό.  Σχετικά με τον Αθλητικό Τουρισμό, η Λάρνακα έχει φιλοξενήσει δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Πετόσφαιρας και ειδικά στο φετινό πρόγραμμα υπάρχουν πολλές Παγκύπριες και Διεθνής Αθλητικές Διοργανώσεις όπως το 10ο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Beach Volley, οι Αγώνες Muay Thai, οι Παγκύπροι Αγώνες Beach Handball, το Διεθνές Τουρνουά Αγώνες Sampo, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού - Move Week, οι Αγώνες Τριάθλου, το Διεθνές Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης, οι Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες Cyprus Israel Regatta και άλλα.

Τέλος ο κ. Υπουργός ανέφερε, ότι τα μηνύματα για το φετινό τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται αυξημένη κίνηση από την Αγγλία, τη Γερμανία  καθώς και τον Αραβικό Κόλπο. Ειδικά, όσον αφορά την τουριστική αγορά από τον Αραβικό Κόλπο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη Λάρνακα και κάλεσε όλους τους Αρμόδιους Φορείς σε συνεργασία, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λάρνακας.