ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΛΕΣΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΟΙΚΙΑ ΜΑΤΤΕΙ)

Στον Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού λειτουργεί και το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας. Στο Κέντρο αυτό   συμμετέχουν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, οι Δήμοι Λευκάρων, Αθηένου και Λιβαδιών καθώς και εργαστήριο κεραμικής.

Οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν ζωντανά την κατασκευή και δημιουργία παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Το ωράριο λειτουργίας είναι από 10.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ. καθημερινά Δευτέρα με Σάββατο.

Σημειώνεται ότι, το κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης. Υπολογίζεται ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και η αρχική του χρήση ήταν οικία και ανήκε στην οικογένεια Ματτέι. Πρόκειται για μια πλούσια και σημαντική οικογένεια γαιοκτημόνων, ιταλικής καταγωγής και Λατίνων της Κύπρου. Με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, μετατράπηκε σε Λέσχη για Δημόσιους Υπαλλήλους και Στρατιωτικούς. Στην αυλή του εν λόγω κτιρίου, δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις που είχε γίνει στην Κύπρο. Μετά το 1960 μετονομάστηκε από English Club σε  Λέσχη Λάρνακας. Το 1974 και για ένα χρόνο περίπου φιλοξένησε οικογένειες προσφυγών. Το κτίριο είναι Τ/Κ ιδιοκτησίας και σήμερα είναι μισθωμένο στο Δήμο Λάρνακας.