20/10/2016 - Κύρια Σκηνή Θεάτρου Σκάλα - "Αναισθησία"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

To νέο έργο της Δέσποινας Πυρκεττή σε παγκύπρια πρεμιέρα

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 – Ώρα 8.30 μ.μ.

Από την Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»

Η κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» θα εγκαινιάζει τη νέα θεατρική περίοδο με το νέο και συγκλονιστικό έργο της Δέσποινας Πυρκεττή – «ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ» με το οποίο θα δώσει παγκύπρια πρεμιέρα το Σάββατο 15 Οκτωβρίου - ώρα 8.30 μ.μ. στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Το Έργο

Μια παρ’ ολίγον τραγωδία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στα μέλη μιας οικογένειας, ενώ το πέρασμα του χρόνου θολώνει τα όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα αποξένωσης και αντεγκλήσεων, οι τρεις απ’ τους τέσσερις καθίστανται ανίκανοι, κυριολεκτικά, να βαδίσουν προς το μέλλον. Η επιστροφή του μικρότερου γιου θα οξύνει τις αισθήσεις όλων ώστε να δουν, ξανά, να παριστάνεται μπροστά στα μάτια τους το ίδιο εκείνο συμβάν που τους καθόρισε.

Η «Αναισθησία» περιστρέφεται γύρω απότην τιμωρία που σιωπηρά και επίμονα επιβάλλεται στον ιδιωτικό μικρόκοσμο. Ανακαλεί την απώλεια των αισθήσεων αλλά και την έλλειψη ευαισθησίας, την επιμονή στην αποκλειστική ορθότητα της θέσης μας, την αδυναμία μας να συγχωρέσουμε εκείνον που μας έβλαψε. Παράλληλα, αποτίνει φόρο τιμής σε εκείνους – τους λίγους – που πιστεύουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους στη δεύτερη ευκαιρία.

Τέσσερεις άνθρωποι και ένα ενυδρείο. Το γεγονός που καθόρισε τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και την πορεία του καθενός ξεχωριστά έχει άμεση συνάφεια με το υδάτινο στοιχείο. Παρά την ισχυρή εξαγνιστική του ιδιότητα, το νερό εδώ προσλαμβάνει μια έντονη νοσηρότητα. Η βία που ασκήθηκε ανάμεσα σε ομόαιμους με επίκεντρο το ενυδρείο δεν έληξε με το πέρας του συμβάντος, αλλά εξαπλώθηκε επιδημικά σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ο πατέρας ξέρει ότι έχει απωλέσει την ιδιότητα του συζύγου. Η μόνη περίπτωση που του προσπορίζει κύρος είναι η συνύπαρξη με άτομα εκτός του οικογενειακού κύκλου. Εντός τα περιθώρια είναι πολύ στενά.

Ακριβώς απέναντι του στέκεται ο μεγαλύτερος γιός, κυριολεκτικά ανίκανος να βαδίσει προς το μέλλον. Ο Παναγιώτης δεν μπόρεσε ποτέ να απογαλακτιστεί. Παραμένει αγκιστρωμένος στις συμβάσεις της Παιδικής ηλικίας. Απόλυτα αφοσιωμένη σ’αυτόν είναι μονάχα η μητέρα. Απ’τη στιγμή όμως, που η ίδια δεν αναγνωρίζει την ενοχή που την κατατρέχει, δεν μπορεί παρά να δίνει τροφή σε μια τυφλή οργή που ξεσπά πάνω σε ένα πλάσμα ανήμπορο, το οποίο την καλεί σε βοήθεια κι αυτή άσπλαχνα κωφεύει.

Ο μικρότερος γιός επιστρέφει στην οικογενειακή σφαίρα ενισχυμένος με πίστη και αισιοδοξία. Δεν ήρθε εδώ για να προσάψει ευθύνες, ούτε για να δικάσει τους φταίχτες. Ο Άρης γύρισε στο πατρικό του για να αποτινάξει τα βάρη. «Στο κάτω-κάτω, αυτό που έγινε δεν ήταν το τέλος του κόσμου. Έχουν γίνει πολύ χειρότερα πράγματα μέσα σε οικογένειες και οι άνθρωποι βρίσκουν τη δύναμη να τα ξεπεράσουν» τους λέει, πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της συγχώρεσης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Μόνικα Μελέκη

Σκηνικά/Κοστούμια : Σόσσε Εσκιτζιάν

Μουσική : Χρίστος Ανδρέου

Ηθοποιοί : Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μόνικα Μελέκη, Μιχάλης Χρίστου, Γιώργος Αναγιωτός

Παραστάσεις :

Πρεμιέρα : Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 – Ώρα 8.30 μ.μ.

Τακτικές Παραστάσεις : Κάθε Τετάρτη (εκτός 26/10) και Σάββατο – Ώρα 8.30 μ.μ.

                                       και κάθε Κυριακή – Ώρα 6.30 μ.μ. (Μέχρι 13/11) στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Πληροφορίες/Κρατήσεις : τηλ. 24652800/1-99490102

Μέγας θεσμικός χορηγός : Θ.Ο.Κ.

Πάγιοι Χορηγοί : Δήμος Λ/κας, ΑΗΚ

Χορηγός Επικοινωνίας : ΡΙΚ

 

Με εκτίμηση

Ανδρέας Μελέκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής