Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας (Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας)

 

Το έργο αφορά στην μετατροπή και αναβάθμιση του υφιστάμενου Κοινοτικού Κέντρου Λάρνακας, το οποίο την τελευταία δεκαετία υπολειτουργεί, σε πολυδύναμο πολυχώρο κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης. Το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση της υφιστάμενης πισίνας και την ανέγερση στη θέση της νέου κτηρίου, την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηρίου, του γηπέδου καλαθόσφαιρας και την μετατροπή του εξωτερικού χώρου σε χώρο απασχόλησης νέων.

Το νέο διώροφο κτήριο που θα είναι συνδεδεμένο με το υφιστάμενο θα περιέχει χώρους επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αλλά και θα χρήσιμοποιειται του από το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Λάρνακας.  Στο ισόγειο θα υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία θα φέρει πτυσσόμενα διαχωριστικά για να μπορεί να φιλοξενήσει ακροατήριο ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς και θα λειτουργεί καφετέρια.

Στον όροφο θα υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας - εργαστήρια τέχνης, θεάτρου, ηλεκτρονικών υπολογιστών, γυμναστικής και χορού, μουσικής, όπως επίσης και αίθουσα συνεδριάσεων. Το αναβαθμισμένο υφιστάμενο κτήριο θα περιλαμβάνει την κεντρική είσοδο, γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, χώρους υγιεινής, καθώς επίσης καφετέρια για εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

To υφιστάμενο κλειστό πολυμορφικό γήπεδο (καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, χειροσφαίριση, ποδόσφαιρο σάλας) θα ανακαινισθεί και θα έχει μετά τις κερκίδες στις δύο πλευρές, γυμναστήριο με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, αποδυτήρια, αποθήκες, χώρους υγιεινής. Θα είναι ανοικτό σε όλο τον πληθυσμό στα πλαίσια του προγράμματος του ΚΟΑ Αθλητισμός για Όλους (ΑΓΟ). Επίσης, ο χώρος του γηπέδου θα μπορεί να παραχωρηθεί για θεατρικές ή/ και μουσικές παραστάσεις σχολείων ή άλλα ιδιωτικών σχήματων και πολιτιστικών εκδηλώσεων διαφόρων εθνικοτήτων του πληθυσμού.

Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει ανοικτό γήπεδο αντισφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, χώρος για roller-skates , παιδότοπος και χώρος στάθμευσης. 

Η εκπόνηση της μελέτης και ο σχεδιασμός του έργου διενεργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Γ. Καράς & Συνεργάτες μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε πολύ παλαιότερα ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού. Το συμβόλαιο του μελετητή έχει εκχωρηθεί στον Δήμο Λάρνακας κατόπιν σχετικής έγκρισης της Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων.

Ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση του έργου στις 20 Ιουνίου 2018 και το κατασκευαστικό συμβόλαιο υπογράφτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 με την Κοινοπραξία Lambrou & Poutziouris Constructions Ltd και D.L.A Constructions Ltd J.V. με το ποσό των €3.399.000 ευρώ συν Φ.Π.Α.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου 2019 με χρόνο αποπεράτωσης 15 μήνες. Η προσωρινή παραλαβή του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί 30 Απριλίου 2020.

Στόχος είναι η δημιουργία χώρων κοινωνικής συναναστροφής των νέων, αίθουσας εκδηλώσεων και εκθέσεων, παιγνιοθήκη και άλλων χώρων στους οποίους θα παρέχονται διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες του από τον Δήμον Λάρνακας όσο και από άλλους φορείς νεολαίας με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος, όπως ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.