Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Λέσχη Λάρνακας)

 

Τo έργο αφορά την αποκατάσταση και αναπαλαίωση της διώροφης οικοδομής που βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως στη Λάρνακα την ανάπλαση της εσωτερικής αυλής και τη μετατροπή τους σε Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Στον όροφο της οικοδομής υπάρχουν 6 αίθουσες οι οποίες θα διαμορφωθούν με τρόπο ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν σε προσωρινή βάση 10-12 δημιουργούς/καλλιτέχνες. Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί χώρος υποδοχής, εκθεσιακός χώρος και μικρό καφεστιατόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικοδομή είναι κηρυγμένη ως Αρχαίο Μνημείο, Πίνακα Β.

Η μεγάλη εσωτερική αυλή θα διαμορφωθεί με τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις από καλλιτέχνες της πόλης και όχι μόνο. Το κτήριο θα περιλαμβάνει επίσης, μικρό εστιατόριο, το οποίο θα είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών και των επισκεπτών, οι οποίοι θα περνούν από τον εκθεσιακό χώρο και θα ενημερώνονται για τις δημιουργίες, τους δημιουργούς και τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Η εκπόνηση της μελέτης και ο σχεδιασμός του έργου διενεργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Βραχίμης & Μοδινός, στο οποίο ανατέθηκε και η επίβλεψη του Έργου, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Λάρνακας. Η εν λόγω σύμβαση υπογράφτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση του Έργου στις 20 Ιουνίου2018 και το κατασκευαστικό συμβόλαιο υπογράφτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018 με την εργοληπτική εταιρεία P. Hdjipieris Fixico Ltd με το ποσό των €1.259.822,50 ευρώ συν ΦΠΑ. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου 2018  με χρόνο αποπεράτωσης 18 μήνες.

Η προσωρινή παραλαβή του Έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2020.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί νέοι καλλιτέχνες, εικαστικής ή άλλης κατεύθυνσης, έχουν ανάγκη από χώρους δημιουργίας και από συνέργειες γειτνίασης προκειμένου να αναπτύξουν δυναμικές αλληλοεπηρεασμού και συλλογικής δράσης, έτσι ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι και δημιουργικότεροι. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως πολλοί νέοι καλλιτέχνες δεν γνωρίζουν επαρκώς πώς να προωθήσουν στην αγορά τα προϊόντα της δημιουργίας τους και να δημιουργήσουν νέες και ανταγωνιστικές μικροεπιχειρήσεις.

Στο χώρο θα στεγάζονται προσωρινά νέοι καλλιτέχνες της πόλης με μέγιστη διάρκεια ένα χρόνο με κριτήριο την αποδεδειγμένη έλλειψη δικού τους χώρου, με σειρά προτεραιότητας, και συμβολικό ενοίκιο. Οι καλλιτέχνες μπορεί να είναι ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί, φωτογράφοι κλπ. Θα μπορούν να εκθέτουν τα έργα τους στον εκθεσιακό χώρο που θα δημιουργηθεί στο ισόγειο της οικοδομής.

Ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει επίσης ξένους καλλιτέχνες και φοιτητές στα πλαίσια ανταλλαγής φοιτητών. Μάλιστα έχει προβλεφθεί χώρος στον Ξενώνα Ζουχούρι για τη διαμονή τους.