15/06/2018 - Έκθεση 10 καλλιτεχνών υπό το φως του Caravaggio

15 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2018

 

Ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την BPRarts Cultural Management και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παρουσιάζει την έκθεση 10 καλλιτέχνες υπό το φως του Caravaggio

 

 

Για την έκθεση με τίτλο 10 καλλιτένχνες υπό το φως του Caravaggio έχουν προσκληθεί σύγχρονοι καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίοι είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα έχουν εμπνευστεί από το έργο του, ή το έργο τους συμμερίζεται την προσέγγιση και τις τεχνικές του ιταλού καλλιτέχνη. Η έκθεση δεν αποτελεί μια απλή επιστροφή στο έργο του Caravaggio, ούτε μια προσήλωση και υποταγή στην ιστορία αλλά πάνω από όλα αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ματιά του καλλιτέχνη στο σήμερα μέσα από το πρίσμα της παράδοσης και της ιστορίας.

 

Αναμφισβήτητα ο Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) ήταν και είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης του Μπαρόκ με έντονη επίδραση σε καλλιτέχνες τόσο της γενιάς του όσο και σε σύγχρονους. Μεταξύ άλλων, η δραματικότητα και η θεατρικότητα, η διαλεκτική του φωτός και της σκιάς, (το γνωστό του chiaroscuro), ο έντονος ρεαλισμός του, η επέκταση της δράσης και της κίνησης των εικόνων του στο χώρο του θεατή και η χρήση φακών και καθρέπτη για τη προβολή των μοντέλων του στο καμβά αποτελούν στοιχεία που έχουν αφομοιωθεί από σύχρονους καλλιτέχνες όπως τον Joseph Beuys. τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Andres Serrano και τον Frank Stella.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Paolo Incarnato (Ιταλία), Ευδοκία Κύρκου (Κύπρος), Μαριάννα Κωνσταντή (Κύπρος), Μαρία Λιανού (Κύπρος), Ελένη Λύρα (Ελλάδα), Φωτεινή Πούλια (Ελλάδα), Andrea Rosset (Ιταλία), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Παντελής Χανδρής (Ελλάδα). 

 

Επιμέλεια: Δρ. Στρατής Πανταζής, Ιστορικός Τέχνης