ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας πρωτολειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 1955, επί δημαρχίας Γεώργιου Χριστοδουλίδη, στο τότε Δημαρχιακό Μέγαρο. Το 1971, επί δημαρχίας Αννίβα Φράνσι,  ανεγέρθηκε εντός του Δημοτικού Κήπου, γωνία οδών Λεωνίδα Κιούπη και Γρήγορη Αυξεντίου, το παρόν κτίριο ως Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη, με δωρεά της Πριγκιπίσσης Ζήνας Κάνθερ ντε Τύρας. Τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν στις 24.1.1971 παρουσία της δωρήτριας.

Η Βιβλιοθήκη και η Πινακοθήκη από το 1971 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1975 λειτουργούσαν με μερικό ωράριο. Η Βιβλιοθήκη αρχικά άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό με 5000 βιβλία το Φεβρουάριο του 1975 ως αναγνωστήριο. Η προσέλευση του κοινού αυξανόταν συνεχώς χρόνο με το χρόνο και τον Ιούλιο του 1984 η Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται και σε δανειστική με πλήρη ωράριο. Μέχρι το 1996 η στο ισόγειο του κτηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στεγαζόταν η Δημοτική Πινακοθήκη η οποία και μεταφέρθηκε σε ειδικό μεταμορφωμένο χώρο.

Το 2012, επί δημαρχίας Ανδρέα Μωυσέως, το κτήριο ανακαινίστηκε πλήρως. Έγινε πιο λειτουργικό προσφέροντας περισσότερους χώρους μελέτης. Απέκτησε ασύρματο διαδίκτυο, κεντρικό σύστημα θέρμανσης – ψύξης, πιο πολλούς αποθηκευτικούς χώρους με σύστημα σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας για την αποθήκευση του αρχείου των περιοδικών και των άλλων εκδόσεων, χώρο αποθήκευσης προσωπικών πραγμάτων των αναγνωστών, καθώς και εσωτερικό σύστημα ασφαλείας, ενώ εγκαταστάθηκε ανελκυστήρας κάνοντας έτσι τη Βιβλιοθήκη πλήρως προσβάσιμη στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Τέλος,  δημιουργήθηκε στο ισόγειο, δωρεά του Ιδρύματος «Χριστίνας Α. Αποστόλου», ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος αποκλειστικά για τα παιδιά, το παιδικό τμήμα «Χριστίνας Α. Αποστόλου».

Σήμερα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαρθρώνεται από το ισόγειο, τον 1ο και τον 2ο όροφο. Το ισόγειο αποτελείται από τα γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού, το παιδικό τμήμα «Χριστίνας Α. Αποστόλου», το νομικό τμήμα «Άλκη Ιακωβίδη», τους χώρους αποθήκευσης περιοδικών, πρακτικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας και το ξενόγλωσσο τμήμα. Ο 1ος όροφος αποτελείται από το δανειστικό τμήμα και ατομικούς χώρους μελέτης. Ο 2ος όροφος αποτελείται από το κυπριολογικό τμήμα, το πληροφοριακό τμήμα  και το αναγνωστήριο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει 54 000 τόμους βιβλίων στην Ελληνική, Αγγλική, Φινλανδική, Ρουμάνικη και Τσέχικη γλώσσα. Διαθέτει επίσης 180 τίτλους περιοδικών, αρχείο της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας και αρχείο των Πρακτικών της Βουλής. Παρέχει, επίσης, ηλεκτρονική πρόσβαση μέσω των υπηρεσιών EBSCO & PROQUEST σε χιλιάδες περιοδικά. Για σκοπούς οργάνωσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει υιοθετήσει τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και τα βιβλία έχουν μηχανογραφηθεί με το βιβλιοθηκονομικό λογισμικό ΑΒΕΚΤ 5.6. το οποίο και αναβαθμίστηκε τον Ιούλιο του 2020 στο openabekt. Ο κατάλογος των βιβλίων της είναι προσβάσιμος διαδικτυακά στο σύνδεσμο https://liblarnaka.openabekt.gr.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη οργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε προγραμματισμένη βάση με τη συμμετοχή μαθητών. Στους μαθητές παρουσιάζεται η Βιβλιοθήκη και το έργο που επιτελείται σε αυτήν. Στα νηπιαγωγεία, που την επισκέπτονται, διαβάζεται ένα παραμυθάκι σχετικό με κάποια θεματική ενότητα έτσι ώστε με ένα ενδιαφέρον τρόπο να τους καλλιεργηθεί η αγάπη για το βιβλίο και τη μάθηση. Επιπρόσθετα κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα γίνεται αφήγηση – δραματοποίηση κάποιου παραμυθιού ή παράσταση θεάτρου σκιών με σκοπό κάθε φορά τη διδαχή κάποιας πανανθρώπινης αξίας, όπως της ειρήνης, της ισότητας κοκ.                   

Ο στόχος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι τριπλός. Πρώτος στόχος είναι η επιμόρφωση και η πνευματική ψυχαγωγία του Δημότη, δεύτερος η δημιουργία και η εδραίωση αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία και τρίτος το κέντρισμα της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών και των νέων.

 • Πρόσωπα που εισέρχονται στη Βιβλιοθήκη πρέπει να αφήνουν τα προσωπικά αντικείμενα τους, όπως χαρτοφύλακες, τσάντες και δέματα σε μέρος που υποδεικνύει ο Βιβλιοθηκάριος και να τα παραλαμβάνουν κατά την αποχώρηση τους.  Η Βιβλιοθήκη δεν φέρει ευθύνη για πιθανή απώλεια ή ζημιά σε περιουσία ατόμου που βρίσκεται σε αυτή.
 • Για οποιαδήποτε απώλεια ή φθορά υλικού ή εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης με ευθύνη του χρήστη, ο χρήστης υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση.
 • Απαγορεύεται η ανάρτηση ή επικόλληση φυλλαδίων και αφισών στο χώρο της Βιβλιοθήκης χωρίς την έγκριση του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.
 • Ο Δημοτικός Βιβλιοθηκάριος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποχώρηση από άτομα που δεν συμμορφώνονται προς τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης.
 • Το κοινό έχει πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη νοουμένου ότι ο χρήστης συμμορφώνεται προς τους κανονισμούς και στις αποφάσεις της διεύθυνσης.
 • Στη Βιβλιοθήκη πρέπει να επικρατεί απόλυτη ησυχία.
 • Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα, η μεταφορά φαγητού ή ποτού και η χρήση κινητού τηλεφώνου σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης.
 • Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι χρήστες που φέρουν μαζί τους την ταυτότητα τους ή άδεια οδηγού ή διαβατήριο και την τελευταία απόδειξη λογαριασμού Ρεύματος ή νερού για πιστοποίησης  διευθύνσεως.
 • Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης που θα χρησιμοποιήσουν το αναγνωστήριο πρέπει πρώτα να προσκομίσουν την κάρτα Βιβλιοθήκης ή την ταυτότητα τους στο Λειτουργό Δανεισμού διαφορετικά δεν θα τους επιτρέπετε η είσοδος στη Βιβλιοθήκη.
 • Οι χρήστες δικαιούνται να φέρουν δικά τους βιβλία ή άλλο πληροφοριακό υλικό στους χώρους της βιβλιοθήκης για σκοπούς ιδιωτικής μελέτης αφού ενημερώσουν το Λειτουργό Δανεισμού.
 • Κάθε χρήστης της Βιβλιοθήκης έχει το δικαίωμα να δανειστεί βιβλία μόνο από το Δανειστικό Τμήμα.  Βιβλία αναφοράς, περιοδικά, και βιβλία από το Κυπριολογικό Τμήμα δεν δανείζονται.
 • Οι Δημότες της Λάρνακας μπορούν να δανείζονται βιβλία από το Δανειστικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κάτω από τους ακόλουθους όρους:
  • Να εγγραφούν ως Μέλη της Βιβλιοθήκης και να αποκτήσουν κάρτα Βιβλιοθήκης την οποία να παρουσιάζουν όταν θα δανείζονται βιβλία. Η κάρτα Βιβλιοθήκης εκδίδεται από τον Λειτουργό του Δανειστικού Τμήματος, αφού οι ενδιαφερόμενοι του παρουσιάσουν την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια  οδηγού τους και την τελευταία απόδειξη λογαριασμού Ρεύματος ή νερού για πιστοποίησης  διευθύνσεως. Για τα παιδιά υπεύθυνοι είναι οι γονείς ή κηδεμόνες τους.
  • Η Κάρτα Βιβλιοθήκης είναι αυστηρά προσωπική και μη μεταβιβάσιμη .
  • Τα Μέλη να επιστρέφουν τα βιβλία κατά την ημερομηνία λήξης του δανεισμού που αναγράφετε στη απόδειξη δανεισμού. Καθυστέρηση στην επιστροφή των βιβλίων πέραν της καθορισμένης ημερομηνίας επιφέρει την επιβολή προστίμου €0,20 το βιβλίο για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Το πρόστιμο ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη. Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του μέλους να επιστρέψει έγκαιρα τα βιβλία που έχει δανειστεί.
  • Τα μέλη μπορούν να δανείζονται μέχρι και τρία βιβλία για περίοδο εικοσιενός (21) ημερών με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη μια περίοδο νοουμένου ότι εν τω μεταξύ τα βιβλία αυτά δεν θα έχουν ζητηθεί από άλλα Μέλη. Η ανανέωση μπορεί να γίνεται και τηλεφωνικώς.
  • Βιβλίο που ζητείτε από μέλος και είναι δανεισμένο σε άλλο μέλος, μπορεί να κάνει κράτηση. Όταν το βιβλίο επιστρέψει στη βιβλιοθήκη το μέλος θα ειδοποιείτε τηλεφωνικώς . Αν εντός τριών ημερών το μέλος δεν το ζητήσει  χάνει τη σειρά προτεραιότητας και πάει στον επόμενο. Το μέλος έχει δικαίωμα να κάνει μέχρι τρεις κρατήσεις.
  • Το μέλος που δανείζεται βιβλία συμβουλεύεται να τα εξετάσει και να υποδείξει στο Λειτουργό Δανεισμού οποιαδήποτε φθορά παρατηρήσει σε αυτά προτού αποχωρήσει από τον πάγκο εξυπηρέτησης, διαφορετικά μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για φθορά που εντοπίζεται κατά την επιστροφή τους στη Βιβλιοθήκη
  • Τα μέλη υποχρεούνται να αντικαταστήσουν τα βιβλία ή να πληρώσουν την αξία τους σε περίπτωση που χαθούν ή καταστραφούν κατά τη περίοδο στην οποία τα έχουν δανειστεί.
  • Ο Δημοτικός Βιβλιοθηκάριος έχει δικαίωμα να διαγράψει τα  μέλη που κατά την κρίση του δεν τηρούν τους κανονισμούς ή/και καθυστερούν αδικαιολόγητα την επιστροφή των βιβλίων.
  • Η ετήσια συνδρομή μέλους από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο είναι €10,00 για τους ενήλικες και €7,00 για τους μαθητές, φοιτητές και στρατιώτες.  Δωρεάν συνδρομή έχουν οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αφού προσκομίσουν βεβαίωση και οι πολύτεκνοι με την ανανεωμένη ταυτότηα πολυτέκνου.
 • Υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα. Μπορεί να φωτοτυπηθεί οποιοδήποτε έντυπο υλικό, νοουμένου ότι το επιτρέπει η φυσική του κατάσταση. Παρακαλείσθε να μην φωτοτυπείτε βιβλία με τρόπο που να συμβάλλετε στην φθορά τους. Ως προς τον αριθμό σελίδων και τη χρήση, οφείλετε να τηρείτε τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που ισχύουν για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright). Ως γενικό κανόνα, μπορείτε να φωτοτυπείτε μέχρι 10% του βιβλίου για προσωπική χρήση.
 • Ως γενικό κανόνα, μπορείτε να φωτοτυπείτε μέχρι 10% του βιβλίου για προσωπική χρήση.
 • Για βιβλία που εκδίδονται στην Κύπρο αγοράζετε ένα αντίτυπο από τον συγγραφέα ή εκδότη του βιβλίου. Για τους Λαρνακιώτες  συγγραφείς θα αγοράζονται τρία αντίτυπα με ανώτατο ποσό €75 ευρώ.
 • Το υλικό που παραγγέλλεται επιλέγεται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης με στόχο τη διατήρηση μιας ισοζυγισμένης, σύγχρονης και χρήσιμης συλλογής για εξυπηρέτηση του συνόλου των χρηστών.
 • Δωρεές βιβλίων ή μικρών συλλογών (βιβλίων, περιοδικών κ.ά.) μπορούν να γίνουν αποδεκτές από το Δημοτικό Βιβλιοθηκάριο. Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα αξιοποίησης της δωρεάς κατά οποιοδήποτε τρόπο κρίνει ορθό.
 •  
 • Η χρήση των δημόσιων Η/Υ της Βιβλιοθήκης για προσωπικούς  σκοπούς δεν απαγορεύεται, ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν παρενοχλεί ή προκαλεί άλλους χρήστες ή το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Προτεραιότητα έχουν οι χρήστες που επιθυμούν να τους χρησιμοποιήσουν για σκοπούς έρευνας.
 • Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το δικό τους φορητό υπολογιστή στους χώρους της Βιβλιοθήκης , θα πρέπει όμως να απενεργοποιούν τον ήχο, ώστε να μην ενοχλούνται άλλοι χρήστες.
 • Εντός της Βιβλιοθήκης είναι δυνατή η ασύρματη σύνδεση (Wi-Fi) με το διαδίκτυο. Για διευκρινίσεις και σχετικές πληροφορίες σύνδεσης επικοινωνήστε με το Λειτουργό Δανεισμού.
 • Παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση, μέσω των υπηρεσειών EBSCO Host & Proquest σε χιλιάδες περιοδικά, εφημερίδςε, άρθρα, εργασίες, μελέτες, μονογραφίες, κριτικές, συνεντεύξεις σε πλήρες ή περιληπτικό κείμενο για διάφορους τομείς π.χ εκπαίδευση, ψυχολογία, ιατρική κ.τ.λ. Η χρήση μπορεί να γίνει αποκλειστικά στην βιβλιοθήκη.

Χειμερινό
(Οκτώβριος – Μάιος)

Δευτέρα07:45 - 14:0015:30 - 18:00
Τρίτη07:45 - 14:15-----
Τετάρτη07:45 - 14:0015:30 - 18:00
Πέμπτη07:45 - 14:0015:30 - 18:00
Παρασκευή09:00 - 13:15-----
Σάββατο09:00 - 13:15-----

Θερινό Ωράριο
(Ιούνιος – Αύγουστος)

Δευτέρα07:45 - 13:1516.00 – 18:00
Τρίτη07:45 - 14:15-----
Τετάρτη07:45 - 13:1516:00 - 18:00
Πέμπτη07:45 - 14:15-----
Παρασκευή07:45 - 14:15-----
ΣάββατοΚλειστή 

(Σεπτέμβριος)

Δευτέρα07:45 - 14:0015:30 - 18:00
Τρίτη07:45 - 14:15-----
Τετάρτη07:45 - 14:0015:30 - 18:00
Πέμπτη07:45 - 14:0015:30 - 18:00
Παρασκευή09:15 - 14:00-----
ΣάββατοΚλειστή-----

Δανεισμός Βιβλίων μέσω:

 • Μπορείτε να κατεβάσετε τον Κατάλογο Εκδόσεων εδώ
 • Μπορείτε να βρείτε τον Κατάλογο Βιβλίων εδώ